c S

Barnier poročila o finančnem dogovoru glede brexita označil za govorice

29.11.2017 12:47 Berlin, 29. novembra (STA) - Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je poročanje medijev, da sta Velika Britanija in EU dosegli finančni dogovor glede brexita, danes označil za govorice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pri eni zadevi še nadaljujemo prizadevanja - kljub trditvam ali govoricam v današnjem tisku - to je dogovor o finančni poravnavi," je dejal Barnier v Berlinu na varnostni konferenci. "Nočemo, da bi sedemindvajseterica plačevala za tisto, kar se je dogovorila osemindvajseterica. Tako preprosto je to. Zato želimo imeti poravnane račune," je ponovil stališče EU.

Britanski mediji, med drugim časnika Daily Telegraph in Financial Times, so v torek poročali, da sta strani dosegli dogovor, po katerem bo moral London po dogovoru za izstop iz unije plačati med 45 in 55 milijard evrov.

Tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za brexit je po poročanju AFP na vprašanje o finančnem dogovoru dejal, da ta teden v Bruslju potekajo "intenzivni pogovori", ni pa neposredno omenil finančne poravnave.

Ta je eno najobčutljivejših vprašanj v pogajanjih o brexitu in tako britanski kot evropski predstavniki se izogibajo navajanju številk, koliko naj bi Velika Britanija plačala EU ob izstopu. V EU nekaj časa krožijo ugibanja o 60 milijardah evrov, britanska premierka Theresa May pa je nedavno ponudila britanski prispevek k evropskemu proračunu za leto 2019 in 2020, ki bi skupaj nanesel okoli 20 milijard evrov. Prispevek naj bi se po minulem ministrskem srečanju pretekli teden v Londonu po poročanju medijev podvojil na 40 milijard evrov.

Dogovor o finančni poravnavi EU postavlja kot pogoj za začetek druge faze pogajanj, kjer bi razpravljali o prihodnjih trgovinskih odnosih med Veliko Britanijo in EU. Odločitev o vstopu v drugo fazo pogajanj bo Evropski svet sprejel na naslednjem vrhu, ki bo potekal med 14. in 15. decembrom. Takrat bo ključno tudi Barnierjevo priporočilo.

Strani sicer še vedno nista enotni niti glede ostalih dveh ključnih ločitvenih vprašanj - glede pravic državljanov in meje med Severno Irsko in Irsko. Med drugim se bosta morali dogovoriti glede pristojnosti sodišča EU, saj še ni jasno, ali bodo pristojnost nad evropskimi državljani v EU prevzela britanska sodišča. V Veliki Britaniji naj bi živelo okoli 3,2 milijona evropskih državljanov.