c S

Zvezno sodišče potrdilo Trumpovega vršilca dolžnosti direktorja urada za zaščito potrošnikov

29.11.2017 07:38 Washington, 29. novembra (STA) - Zvezno sodišče v Washingtonu je v sporu glede vršilca dolžnosti ameriškega direktorja urada za zaščito potrošnikov odločilo v prid predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Omenjeni urad bo vodil Mick Mulvaney. Demokrati so že napovedali pritožbo.

Direktor urada Richard Cordray je odstopil pretekli teden. Pred tem je na položaj svoje namestnice imenoval Leandro English, ki je glede na zakon o finančnih reformah postala vršilka dolžnosti direktorja, dokler senat ne potrdi Trumpovega kandidata za stalnega direktorja.

Trump se s tem ni strinjal in je nemudoma imenoval svojega vršilca dolžnosti, dotedanjega direktorja urada za proračun Bele hiše Mulvaneyja. Englisheva je vložila tožbo. Oba sta v ponedeljek prišla v službo in urad je imel dva vršilca dolžnosti direktorja hkrati. Zvezni sodnik Timothy Kelly je tožbo Englishove v torek zavrnil in Mulvaney ostaja na položaju.

Bela hiša je odločitev sodnika pozdravila in pozvala demokrate, naj nehajo podpirati politično diverzijo nekdanjega direktorja in malopridne uslužbenke urada ter dovolijo Mulvaneyju, da nadaljuje s tranzicijo urada v agencijo, ki bo resnično pomagala potrošnikom. Urad gre v nos tako republikancem kot finančni industriji.

Urad so ustanovili za zaščito pred izpadi finančne industrije in ta je doslej v letih obstoja od bank izterjal več milijard dolarjev odškodnin za prevarane potrošnike. Republikanci so bili proti njegovi ustanovitvi, med njimi kot kongresnik v času vlade demokratskega predsednika Baracka Obame tudi Mulvaney.

Odvetnik Englishove Deepak Gupta je zagotovil, da sodnik Kelly ne bo imel zadnje besede in se bo skupaj s svojo stranko odločil o nadaljnjih korakih. Demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je povedala, da ni nobenega dvoma, da se pravni boj še ni končal, ker gre za preveč pomembne stvari, da bi odločitev prepustili le enemu sodniku.

Demokrati se sklicujejo na zakon o finančnih reformah, ki pravi, da je do imenovanja novega direktorja na položaju vršilca dolžnosti namestnik direktorja, ki je odstopil. Trumpovi pravniki trdijo, da ima predsednik po drugem zakonu pravico imenovati vršilce dolžnosti direktorjev na izpraznjene položaje. Sodnik Kelly se je strinjal s Trumpovimi pravniki.