c S

Erjavec in Gašperšič na obisku v Gruziji o krepitvi sodelovanja

29.11.2017 08:28 Tbilisi, 28. novembra (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sta se danes v Gruziji udeležila foruma Belt and Road, s ciljem krepitve sodelovanja med Slovenijo in Gruzijo. Erjavec pa se je srečal tudi z najvišjimi političnimi predstavniki Gruzije.

Erjavec se je danes sestal s svojim gruzijskim kolegom Miheilom Janelidzejem. Na izjavi po srečanju je Erjavec izpostavil, da je Gruzija ključen partner v regiji in zvest partner v zvezi Nato. Pohvalil je napredek Gruzije v približevanju njenega pravosodja standardom Evropske unije, je objavilo zunanje ministrstvo na Twitterju.

Zunanji minister se je srečal tudi z gruzijskem premierjem Georgijem Kvirikašvilijem in predsednikom Giorgijem Margvelašvilijem. Predsedniku je izrazil hvaležnost za tesno sodelovanje Gruzije z Evropsko unijo in zvezo Nato. S premierjem pa sta spregovorila o skupnih interesih za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Ocenila sta še, da so med državama odlični političnimi odnosi.

Gašperšič in Erjavec sta danes nagovorila tudi udeležence foruma Belt and Road v Tbilisiju, ki so ga organizirali v okviru pobude Pomorska in kopenska svilna cesta. Oba ministra sta poudarila pomen pobude, ki lahko okrepi razvoj gospodarstva, pri tem pa izpostavila vlogo Luke Koper.

Erjavec je tako med drugim dejal, da koprsko pristanišče nudi najlažji dostop do srednje Evrope. Gašperšič pa je izpostavil, da je koprsko pristanišče eno najpomembnejših na severu Jadrana, saj zagotavlja prepletanje in dopolnjevanje različnih zvrsti transporta in prevoza vseh koridorjev v Sloveniji in predstavlja najkrajšo pot za blago do Azije in iz nje, so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo.

Po mnenju ministra za infrastrukturo sta v okviru pobude Pomorska in kopenska svilna cesta še posebej pomembni letališči v Ljubljani in Mariboru, ki se bosta v prihodnjih letih pomembno razvijali v obliki prometnih in logističnih vozlišč.

Ministra je na obisku spremljala delegacija predstavnikov slovenskih podjetij.

Slovenija in Gruzija sta sicer oktobra podpisali sporazum o sodelovanju na obrambnem področju. Državi sodelujeta tudi na področju socioekonomske reintegracije, ki jo skupaj z Gruzijo izvaja slovenska Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF).