c S

Ovse: Pri reševanju pridnestrskega konflikta dosegli pomemben napredek

29.11.2017 08:22 Dunaj, 28. novembra (STA) - Na pogovorih o zamrznjenem konfliktu v Pridnestrju, ki potekajo na Dunaju, so dosegli "pomemben napredek", je danes sporočila Organizacija za sodelovanje in varnost v Evropi (Ovse). Pridnestrska republika je sicer ozemlje, ki je po razpadu Sovjetske zveze razglasilo neodvisnost od Moldavije, konflikt na tem območju pa je že dolgo zamrznjen.

Na pogovorih so "potrdili napredek pri nekaterih od osmih vprašanj". Zavezali so se tudi, da se bodo glede drugih odprtih vprašanj dogovorili na začetku prihodnjega leta, so sporočili iz Ovseja. Na pogovorih sicer sodelujejo predstavniki Moldavije, Pridnestrske republike, Rusije, Ukrajine, Ovseja, ZDA in EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napredek je bil med drugim dosežen s tem, ko so moldavske oblasti že v začetku novembra dovolile ponovno odprtje mostu čez Dnester, ki je bil uničen med državljansko vojno v 90. letih 20. stoletja. Most povezuje Pridnestrko republiko in Moldavijo.

Rešili so tudi vprašanja o prostem gibanju ljudi čez reko, moldavskih šolah v Pridnestrju in priznavanju diplom, ki so bila pridobljena v Pridnestrju, v Moldaviji.

O teh zadnjih dogovorih so podpisali protokol, ki vsebuje tudi prihodnje korake pri reševanju konflikta.

Pridnestrje je pas ozemlja ob Ukrajini, ki je po razpadu Sovjetske zveze in kratki državljanski vojni leta 1992 razglasil neodvisnost od Moldavije. Kot neodvisne je ni priznala nobena od članic Združenih narodov, vključno z Rusijo.

Prebivalci Pridnestrske republike, ki jih je okoli 500.000, so sicer leta 2006 množično glasovali za pridružitev k Rusiji.