c S

Haaško sodišče z zadnjo pravnomočno sodbo pred koncem mandata

29.11.2017 09:07 Haag, 29. novembra (STA) - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu bo danes objavilo pravnomočno sodbo proti šestim Hrvatom iz BiH, bivšim visokim predstavnikom samooklicane Herceg-Bosne, med drugim proti bivšemu premierju Herceg-Bosne Jadranku Prliću. To bo zadnja pravnomočna sodba haaškega sodišča pred potekom mandata.

Šesterica je bila na prvi stopnji leta 2013 obsojena na skupno 111 let zapora. Spoznali so jih za krive vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Bošnjaki med letoma 1992 in 1994 zaradi etničnega čiščenja, pa tudi zaradi organiziranja koncentracijskih taborišč ter umorov, mučenj in posilstev v Hercegovini in osrednji Bosni.

Prlića je sodišče obsodilo na 25 let zapora. Takratnega obrambnega ministra Bruna Stojića, poveljnika glavnega štaba Hrvaškega sveta za obrambo (HVO) Milivoja Petkovića ter visokega častnika Slobodana Praljka, sicer znanega hrvaškega režiserja, pa na po 20 let zapora. Bivšega šefa vojaške policije Valentina Ćorića je sodišče obsodilo na 16 let zapora, takratnega šefa komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislava Pušića pa na 10 let zapora.

Odvetniki šestih bosanskih Hrvatov so se pritožili in zahtevajo oprostitev ali občutno znižanje zapornih kazni. Pritožilo se je tudi tožilstvo, ker meni, da so kazni neprimerno nizke glede na odgovornost šesterice. Tožilstvo zahteva 40 let zapora za Prlića, Stojića, Praljka in Petkovića ter 35 let zapora za Ćorića in 25 let za Pušića.

Po zgodovinski obsodbi bivšega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića na dosmrtni zapor za zločine med vojno v BiH, tudi genocid v Srebrenici, minuli teden, bo to zadnja sodba, ki jo bo izreklo haaško sodišče, ki bo delo končalo konec leta.