c S

Turška policija rešila 57 vklenjenih migrantov

28.11.2017 16:02 Istanbul, 28. novembra (STA) - Turška policija je v neki kleti v Istanbulu v ponedeljek rešila 57 pakistanskih migrantov, ki so jih izsiljevalski tihotapci ljudi vklenili v verige. Policisti so tudi aretirali tri tihotapce pakistanskega porekla, ki naj bi zavajali migrante na poti v Evropo, današnje poročanje turških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tihotapci so migrantom rekli, da jim bodo pomagali priti v Evropo, če jim po koncu poti plačajo 10.000 dolarjev (8400 evrov). Migranti so upali, da bodo v Evropo prišli preko Grčije ali Italije in so tihotapcem dali kodo za dostop do denarja po prihodu na cilj.

A tolpa tihotapcev je zahtevala 10.000 dolarjev takoj. Migrante so vklenili v verige, nato pa od njih zahtevali, da pokličejo svojce in jim rečejo, da so že v Evropi in da naj nakažejo denar, poroča turški časnik Hürriyet.

Po navedbah časnika so več migrantov mučili.

V Evropo je v zadnjih letih prišlo več sto tisoč migrantov, med njimi Sirci, Iračani, Pakistanci in Afganistanci. Na vrhuncu begunske krize leta 2015 je preko Turčijo v Evropo prišlo več kot milijon migrantov. Po dogovoru med Turčijo in EU leta 2016 ter zaprtju t.i. balkanske poti je število migrantov znatno upadlo, tok migrantov pa se je delno preusmeril na t.i. sredozemsko pot iz Libije v Italijo.