c S

Pogajanja o ureditvi delovnega časa v trgovini v zaključni fazi

28.11.2017 15:42 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Delodajalske in sindikalne organizacije, ki so podpisnice kolektivne pogodbe za trgovinsko dejavnost, danes še ne bodo podpisale dogovora o ureditvi delovnega časa. Glede pogajanj so sicer skrivnostni in pojasnjujejo le, da jim bo sledila obravnava predloga na pristojnih organih. Več naj bi bilo znanega v četrtek.

Socialni partnerji naj bi po prvotnem načrtu danes zaključili pogajanja o ureditvi delovnega časa in podpisali dogovor. To jim ne bo uspelo, saj so v Trgovinski zbornici Slovenije za STA dopoldne pojasnili, da pogajanja "še niso čisto zaključena", so pa v zaključni fazi.

Da so zelo blizu dogovora, je za STA ocenil tudi generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Ladislav Rožič.

Ko bodo pogajanja zaključena, bodo o predlogu pogajalske skupine za kolektivno pogodbo najprej odločali pristojni organi sindikalnih in delodajalskih organizacij, nato pa bodo vse rešitve predstavili širši javnosti.

Podrobnosti glede aktualnega stanja pogajanj bodo po pričakovanjih predstavili na skupni novinarski konferenci, ki so jo sklicali za četrtek.

Organizacije so s pogajanji začele potem, ko je poslanec Andrej Čuš v parlamentarni postopek vložil predlog novele zakona o trgovini. S tem se je po njihovih navedbah namreč ponovno odprlo vprašanje ureditve delovnega časa zaposlenih in obratovalnega časa prodajaln ob nedeljah in praznikih.

Gre za "zelo obširno" problematiko, ki zajema organizacijo dela in delovnega časa ter ustreznega zagotavljanja odmorov in počitkov. Vsa odprta vprašanja v zvezi z delovnim časom zaposlenih želijo prvenstveno rešiti sami "na ravni dolgoletno kvalitetno vodenega socialnega dialoga".

Podpisniki kolektivne pogodbe so tako začeli pogovore o možnih oblikah njenih sprememb in si želijo, da bi spremembe začele veljati že v prvih mesecih prihodnjega leta.

Sredi oktobra so sklenili dogovor o celoviti ureditvi problematike delovnega časa v panožni kolektivni pogodbi, ki so ga tudi posredovali gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku s pozivom, da njihovo željo upošteva pri pripravi stališča vlade k Čuševemu predlogu zakona. Dogovor so poslali tudi vodjem vseh poslanskih skupin ter predsedniku in podpredsednikom vlade.

Čuš je danes sicer sporočil, da bo s prizadevanji nadaljeval tudi v primeru sklenitve dogovora, ki ga je označil za "velik poraz za demokracijo v Sloveniji". Sindikatom je očital, da so v službi politike in kapitala, saj se po njegovih besedah ukvarjajo le z zaprtjem trgovin ob nedeljah, "o čemer je že odločilo ljudstvo".

Prepričan je, da bi se morali namesto tega usmeriti v področja, ki jih želi s predlogom novele rešiti tudi sam. To so med drugim razporeditev delovnega časa, koriščenje odmora med delom, dnevni in tedenski počitek ter plačilo za delo.