c S

Višje delovno sodišče potrdilo izredno odpoved nekdanji veleposlanici Voduškovi

28.11.2017 09:39 Ljubljana, 28. novembra (STA) - Višje delovno sodišče je potrdilo, da je bila izredna odpoved delovnega razmerja na ministrstvu za zunanje zadeve za nekdanjo veleposlanico v BiH Natašo Vodušek zakonita in pravočasna. Voduškova je na vrhovno sodišče zoper tako sodbo vložila revizijo, danes poroča dnevnik Delo.

Razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi je bilo dejstvo, da je bila Voduškova pravnomočno obsojena na leto dni zapora, ker je oktobra 2008 v Sarajevu v alkoholiziranem stanju zapeljala skozi rdečo luč na semaforju in povzročila hudo prometno nesrečo, v kateri je bil hudo poškodovan voznik drugega vozila.

Na podlagi pravnomočne sodbe je morala biti zaradi prestajanja zaporne kazni odsotna z dela več kot šest mesecev, kar je razlog za izredno odpoved v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, je za prvostopenjskim nedavno potrdilo še višje delovno sodišče, ko je zavrnilo pritožbo Voduškove.

Voduškova trdi, da je bila izredna odpoved zaposlitve nezakonita in ljubljansko delovno in socialno sodišče ji je junija 2015 pritrdilo, da je bila odpoved prepozna, zaradi česar ji je prisodilo plače za nazaj, namesto zahtevane reintegracije v službo pa denarno nadomestilo. A je višje sodišče takšno odločitev razveljavilo in spis vrnilo v novo odločanje.

V ponovljenem sojenju je delovno sodišče ugotovilo, da so narava, teža in posledice okoliščin konkretnega primera utemeljevale takojšnje prenehanje delovnega razmerja, s takšnim stališčem se je strinjalo tudi višje delovno sodišče, s čimer je izredna odpoved nekdanji veleposlanici zakonita in pravnomočna, še poroča Delo.