c S

Mimoviću 12 let zapora

28.11.2017 08:20 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanja vodilna v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) oziroma Komunalnem podjetju Ljubljana (KPL) Stanka Petriča in Primoža Ovijača spoznalo za nedolžna. Ranku Mimoviću pa je zaradi goljufije in pranja denarja ter ob upoštevanju že izrečene obsodilne sodbe izreklo skupno 12 let zapora, je poročalo današnje Delo.

Specializirano državno tožilstvo je nekdanjim vodilnim v CPL oziroma KPL ter pravni osebi Patera in italijanskemu podjetju Patera, ki ju obvladuje Mimović, očitalo več kaznivih dejanj goljufije in poskusa goljufije ter kazniva dejanja pranja denarja.

Nihče od obtoženih na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, dokazni postopek pa je pokazal, da nekdanji direktor CPL Petrič in nekdanji izvršni direktor Komunalnega podjetja Ljubljana Ovijač nista imela nobenega naklepa storiti kaznivo dejanje, zato je tožilka Blanka Žgajnar obtožbo modificirala. Predsednica senata okrožnega sodišča Alja Kratovac je zato ob izreku sodbe za Petriča in Ovijača izdala zavrnilno sodbo.

Šlo je za več spornih poslov kreditiranja podjetja Patera med oktobrom 2012 in julijem 2014, ki so bili vredni od 49.000 do 575.000 evrov. Nekdanji vodilni v CPL in KPL, ki je bilo hčerinsko podjetje CPL, naj bi prek posojilnih pogodb in poroštev izčrpavali ljubljansko komunalno podjetje.

CPL je šlo v stečaj leta 2013, medtem ko je Mimovićeva Patera v lastništvo podjetja vstopila konec leta 2011, nato pa leto zatem prevzela stoodstotno lastništvo v CPL, KPL in Tovarni asfalta Črnuče ter napovedala 15-milijonsko dokapitalizacijo.

Patera CPL kljub večkratnim zagotovilom družbe ni dokapitalizirala, prav tako naj ne bi nikoli plačala kupnine za lastniški vstop v sistem CPL. Po očitkih tožilstva je Mimović do denarja prišel z goljufijo, nekaj pa ga je potem še opral.

Po navedbah Dela je bilo iz navedb zagovornikov obtoženih razvidno, da je obramba skušala dokazati, da se je Mimović z bankami dogovarjal za poslovno sodelovanje s Patero, saj je verjel, da bo prišlo do uresničitve poslovanja. Družba Patera je po navedbah Mimovićevega zagovornika uresničevala svoj poslovni načrt in naj bi bila sposobna vrniti sporna posojila.

Mimoviću je sodišče prisodilo sedem let zapora in 99.000 evrov stranske denarne kazni zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije ter štiri leta zapora in prav tako 99.000 evrov kazni zaradi pranja denarja.

Ker je na podlagi priznanja krivde že bil pravnomočno obsojen na dve leti in 99.924 evrov kazni, mu je na podlagi zakona izreklo enotno sankcijo, to je 12 let zapora in 99.000 evrov kazni. Mimović bo moral tudi vrniti skupno dobrih 1,13 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Mimović in Petrič sta bila leta 2014 že obsojena na dve leti zapora v eni od zgodb, ki je povezana s CPL. Priznala sta protipravno pridobitev 2,2 milijona evrov, ki jih je Pateri nakazal direktor podjetja, ki je za CPL opravljal zemeljska dela. S tem denarjem naj bi zagotovili sprostitev 25 milijonov evrov iz finančnih skladov v Švici in Italiji.