c S

Odbor Evropskega parlamenta o domnevnem pranju denarja v NLB

28.11.2017 08:36 Bruselj, 28. novembra (STA) - Odbor Evropskega parlamenta, ustanovljen po aferi Panamski dokumenti za preiskovanje pranja denarja in izogibanja davkom, bo danes v Bruslju na pobudo evropske poslanke Romane Tomc obravnaval tudi primer domnevnega pranja iranskega denarja v NLB. Po razpravi niso predvideni nikakršni pisni sklepi ali ukrepi odbora.

"Namen je, da se opozori, da je nekaj šlo narobe," je povedala Tomčeva (EPP/SDS) na novinarski konferenci v Ljubljani dan pred zaslišanjem na parlamentarnem odboru, znanem pod kratico Pana.

Člani odbora bodo v povezavi s primerom NLB zaslišali Anžeta Logarja (SDS), predsednika komisije DZ, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, in novinarja Mladine Boruta Mekino.

Logarja in Mekino je po neuradnih informacijah izbral sekretariat Evropskega parlamenta z dveh ločenih seznamov kandidatov, ki sta ju predlagali članica odbora Tomčeva in nadomestna članica odbora Tanja Fajon (S&D/SD).

Za uvrstitev primera suma pranja denarja v NLB na sejo evropskega odbora so si po besedah Tomčeve prizadevali, ker gre za "pomembno tematiko" in ker je "bila odkrita po naključju in zahteva epilog".

Afera o primeru Farrokh, v okviru katerega naj bi prek NLB med letoma 2008 in 2011 oprali za približno milijardo dolarjev, je izbruhnila tik pred odločitvijo vlade, da prekine načrtovano prodajo najmanj polovičnega deleža v NLB do konca leta.

Odbor Pana, ustanovljen sredi lanskega leta za 18 mesecev, sicer končuje svoj mandat. To bo njegova zadnja seja, na kateri bo poleg primera NLB obravnaval še primer pranja denarja v Azerbajdžanu.

Odbor pripravlja poročilo s priporočili za ukrepanje v boju proti davčnim utajam in pranju denarja. To poročilo je sicer po neuradnih informacijah že končano, tako da ni pričakovati, da bi bil primer NLB vključen v priporočila.