c S

Še vedno možnost za srečanje s Plenkovićem o uveljavitvi arbitražne sodbe

27.11.2017 15:28 Budimpešta, 27. novembra (STA) - Premier Miro Cerar je danes v Budimpešti dejal, da še vedno obstaja možnost za srečanje s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v Zagrebu, kjer bi govorila o implementaciji arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, vendar do zdaj še ni prejel nobenih zagotovil, da bi Hrvaška spremenila odklonilno stališče do arbitraže.

Cerar se je s hrvaškim kolegom na kratko srečal ob robu vrha 16 držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske v Budimpešti.

Dokler je stališče Zagreba takšno, srečanje ni smiselno, je v izjavi za slovenske medije dejal Cerar, ki je sicer zagotovil, da s Plenkovićem nadaljujeta dialog, pot do srečanja pa iščejo tudi strokovnjaki iz obeh držav.

Kot je poudaril, je Evropska komisija pripravljena v proces implementacije arbitražne razsodbe vstopiti, kako in na kakšen način, pa se bo odločila sama. "Slovenija bo kooperativna in verjamem, da bomo šli v tej smeri naprej," je zagotovil.

Cerar je z novinarji govoril, preden je Evropska komisija sporočila, da je predsednik komisije Jean-Claude Juncker prvega podpredsednika Fransa Timmermansa zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe.

Premier je še dejal, da je današnje sprejetje paketa zakonov za uveljavitev arbitražne odločbe v DZ zelo pomembno. To je po njegovih besedah signal, da je parlament v teh zakonih videl prave rešitve, ki jih je vlada pripravila v skladu s svojimi zavezami, ki jih je dala državljanom.

Kot je pojasnil, se ti zakoni lahko v določeni meri izvajajo, če ne posegajo v suverene pravice Hrvaške ali na določene dele ozemlja, dokler se državi o tem ne dogovorita. Je pa arbitražna odločba po njegovih besedah zelo jasna pri meji na morju, kjer priprava na implementacijo ni tako obširna, in ko se bo 29. decembra iztekel rok za pripravo na uveljavitev razsodbe, bo Slovenija lahko v polni meri izvajala jurisdikcijo na morju. Pri meji na kopnem pa morata državi ustanoviti skupno komisijo, da bi mejo konkretno določili v naravi, je dodal.