c S

Plenković: Slovenske priprave za implementacijo arbitraže so slovenska notranja zadeva

27.11.2017 14:06 Zagreb/Budimpešta, 27. novembra (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Budimpešti dejal, da svojega slovenskega kolega Mira Cerarja pričakuje na obisku na Hrvaškem do konca leta. Ocenil je, da so slovenske priprave zakonov za uveljavitev junijske arbitražne sodbe o meji med Hrvaško in Slovenijo interna slovenska zadeva.

Plenković je danes ob robu srečanja predsednikov vlad srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1 v Budimpešti izjavil, da diplomatski službi Hrvaške in Slovenije "pripravljata teren" za Cerarjev obisk v Zagrebu, a se za točen datum srečanja še niso dogovorili. Hrvaški premier je novinarjem povedal, da Cerarja v Zagrebu pričakuje do konca prihodnjega meseca.

"Najpomembneje je, da ni enostranskih potez. To, kar Slovenija pripravlja interno, je zadeva Slovenije. V vsakem primeru do kakršnega koli dogovora o meji v praksi ne more priti brez soglasja obeh držav," je izjavil Plenković.

Ocenil je, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker prejšnji teden nakazal samo načelno pripravljenost Bruslja za posredovanje v pogovorih med Zagrebom in Ljubljano o rešitvi spora o meji. Meni, da bi morali Hrvaška in Slovenija kot "prijateljski in odgovorni državi" pred tem sesti za pogajalsko mizo in ugotoviti, v katerih točkah so stališča trdno določena, v katerih pa obstaja prostor za zbližanje.

Pojasnil je še, da bosta s Cerarjem spor najprej poskusila rešiti dvostransko, "potem pa morebiti prositi kolege iz Evropske komisije za pomoč v tem postopku, če bo treba". Kot je dodal, je treba upoštevati, da je komisija posredovala v tem procesu od začetka arbitražnega postopka.