c S

Rohingi še vedno bežijo iz Mjanmara v Bangladeš

27.11.2017 12:44 Daka, 27. novembra (STA) - Rohingi iz Mjanmara še vedno bežijo v sosednji Bangladeš, kljub temu, da sta državi minuli teden podpisali dogovor o vračanju več sto tisoč pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya. V prenapolnjenih begunskih taboriščih na jugu Bangladeša živi najmanj 700.000 Rohingov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po zadnjih podatkih Združenih narodov je od četrtka dalje, ko sta državi podpisali dogovor o vračanju beguncev, v Bangladeš pribežalo najmanj 3000 beguncev. Tudi poveljnik bangladeških obmejnih enot, podpolkovnik S. M. Ariful je potrdil, da se je število novih beguncev sicer zmanjšalo, ni pa se ustavilo.

Dogovor o vrnitvi beguncev velja za Rohinge, ki so iz Mjanmara pribežali v Bangladeš po dveh velikih izbruhih nasilja od oktobra lani. Zadnje nasilje je v mjanmarski zvezni državi Rakhine izbruhnilo avgusta letos. Takrat je v Bangladeš zbežalo okoli 624.000 Rohingov.

Bangladeš je ob koncu tedna tudi sporočil, da bodo morali tisti, ki se bodo vrnili, začasno prebivati v šotorih ali begunskih taboriščih. Voditelji Rohingov so prav tako napovedali, da se ne bodo vrnili v Mjanmar, dokler ne bodo Rohingi priznani kot polnopravni državljani z vsemi pravicami in jim bo zagotovljena zaščita pred nasiljem.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce je ob sklenitvi dogovora o vračanju beguncev opozoril, da mora vrnitev temeljiti na soglasju beguncev.