c S

Predlog za razbremenitev delodajalcev pri bolniških po mnenju odbora neprimeren

27.11.2017 06:18 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim bi NSi razbremenila delodajalce in skrajšala čas njihovega kritja bolniških nadomestil, po oceni odbora DZ za zdravstvo ni primeren za nadaljnjo obravnavo. V vladi so kljub razumevanju problematike menili, da je za to potrebna sistemska rešitev oz. širše soglasje.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik ter generalni direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Marjan Sušelj sta na seji odbora poudarila zlasti nesprejemljivo breme, ki bi ga sprejetje predloga prineslo za zdravstveno blagajno. Opozorila sta namreč na velik porast stroškov za kritje bolniške odsotnosti, kar obremenjuje zdravstveno blagajno.

Po sedanji ureditvi za prvih 30 dni bolniške odsotnosti delavcu plačuje delodajalec, od 31. dne dalje pa zavod za zdravstveno zavarovanje. V NSi pa so tako s spremembo zakona o zdravstvenem varstvu kot zakona o delovnih razmerjih predlagali, da bi breme delodajalca skrajšali na 15 dni oz. bi zavod plačeval bolniško odsotnost že od 16. dne. S predlogom so želeli razbremeniti zlasti samozaposlene oz. mikro in mala podjetja.

Poslanec NSi Jožef Horvat je na seji odbora spomnil, da si NSi prizadeva za razbremenitev obrtnikov in podjetnikov, s predlogom spremembe zakona so po prisluhnili enemu od njihovih priporočil. NSi jim želi, tako Horvat, zagotoviti enakopraven položaj.

Opozoril je namreč, da obrtniki in podjetniki velikokrat delajo tudi v času bolezni, saj si odsotnosti ne morejo privoščiti, kar pa da dolgoročno prinaša breme zdravstveni blagajni. Državna sekretarka je na Horvatov poziv pojasnila, da neposrednih podatkov o stroških, ki jih t. i. prezentizem oz. delo tudi v času bolezni prinaša zdravstveni blagajni, nimajo.

Je pa opozorila tako na obstoj t. i. prezentizma, ki je pogostejši pri samozaposlenih, kot tudi na porast koriščenja bolniškega staleža. Tu je po njenem mnenju še veliko prostora za ukrepe.

Po njenih navedbah pa vlada predloga NSi ne podpira, ker mora biti ta rešitev rezultat socialnega dialoga in soglasja socialnih partnerjev, k njej je treba pristopiti sistematično ter preveriti tudi finančno vzdržnost. Horvat je v tej luči vlado pozval k večji aktivnosti pri tej problematiki.

Predlog NSi je sicer podprla pristojna komisija državnega sveta, danes na seji pa predsednik Strokovnega združenja izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije Klemen Markeš. Opozoril je, da si samozaposleni ne morejo privoščiti odsotnosti in delajo tudi bolni.

Člani odbora večine strank danes niso razpravljali. Za sklep, da v luči opozoril predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je glasovalo devet članov odbora, trije so bili proti.