c S

Kriza irske vlade pred ključnimi pogovori o brexitu

27.11.2017 06:18 Dublin, 24. novembra (STA) - Irska vlada se je tri tedne pred vrhom Evropske unije o izstopu Velike Britanije iz povezave, na katerem bo govora tudi o meji s Severno Irsko, znašla v krizi zaradi pozivov k odstopu podpredsednice vlade Frances Fitzgerald. Irski premier Leo Varadkar je doslej zavračal njen odstop, opozicija pa je zagrozila z novimi volitvami, če ne bo odstopila.

Kot je danes dejal vodja opozicijske stranka Fianna Fail, Michael Martin, bi morala Fitzgeraldova po njihovem mnenju odstopiti, s čimer bi se lahko izognili predčasnih volitvam. Stranka je danes tudi govorila o vložitvi nezaupnici vladi, o kateri naj bi parlament glasoval prihodnji torek. Odstop podpredsednice irske vlade in nezaupnico vladi podpira tudi nacionalistična stranka Sinn Fein, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fitzgeraldova, ki je bila med letoma 2014 in 2016 irska ministrica za pravosodje, se je v nemilosti strank znašla, ko se je izvedelo, da naj bi vedela za poskuse očrnitve policijskega žvižgača Maurica McCabeja, ki je opozarjal na domnevno korupcijo in slabo prakso v irski policiji.

Irski zunanji minister Simon Coveney je danes ob prihodu v Bruselj na vrh Vzhodnega partnerstva stranko Fiannaa Fail obtožil, da ogroža irske nacionalne interese.

Če bodo v parlamentu izglasovali nezaupnico vladi pod vodstvom Varadkarja, bo to pomenilo konec prve manjšinske vlade v zgodovini Irske in predčasne volitve, ki bi lahko bile sredi decembra.

Zaradi Maurica McCaba, ki je bil več let po krivem obtožen spolnih napadov na otroke, je moral letos odstopiti tedanji premier Enda Kenny. Junija ga je nasledil Varadkar, ki je z 38-leti postal najmlajši irski premier. Postal je tudi prvi gej na položaju irskega premierja.