c S

Egipt pretresel krvav napad na mošejo

27.11.2017 06:15 Kairo, 24. novembra (STA) - Egipt je danes pretresel napad na mošejo na polotoku Sinaj, v katerem je bilo ubitih najmanj 235 ljudi, najmanj 109 jih je bilo ranjenih. Egipt je razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami. Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je napovedal oster odgovor na napad. Obsodbe napada prihajajo z vsega sveta, tudi iz Slovenije.

Po poročanju egiptovskih medijev so napadalci okoli mošeje al Ravda, ki leži kakih 40 kilometrov zahodno od mesta al Ariš na severu Sinajskega polotoka, podstavili eksplozivna telesa in jih sprožili, ko so verniki začeli po končanih petkovih molitvah zapuščati prizorišče. Nato so začeli po vernikih še streljati.

Po pisanju egiptovskega časnika al Masri al Jum je v napadu sodelovalo več kot 20 zamaskiranih oborožencev z avtomatskimi puškami. Več napadalcev naj bi bilo kasneje ubitih v spopadih z varnostnimi silami.

Med žrtvami napada naj bi bili tako civilisti kot vojaki. Mošeja naj bi bila znano zbirališče sufijev, mistične veje islama,.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Se pa egiptovske oblasti na tem območju bojujejo z džihadisti skupine Islamska država (IS). Islamski skrajneži so na tem območju dejavni že vse od vojaškega udara leta 2013, ko je vojska odstavila tedanjega islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je napovedal "oster odgovor" na napad. V boju proti teroristom bo uporabil tako policijsko kot vojaško silo, je dejal.

Svetovni voditelji so napad označili za grozljiv in strahopeten zločin ter sporočili, da so v mislih pri družinah in bližnjih umrlih.

Vodja Arabske lige, ki ima sedež v Kairu, Ahmed Abdul Gheit je obsodil "grozljiv zločin", ki po njegovem ponovno dokazuje, da je islam nedolžen, problematične pa so skrajne teroristične ideologije.

Zgrožena je tudi predsednica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Stella Kyriakides. "Trdno moramo stati skupaj proti grožnji terorizma, ki ne pozna meja in okrepiti naše napore, da se spopademo s tem nesmiselnim nasiljem," je dejala. Ob tem je dodala, da izraža sožalje vsem bližnjim tistih, ki so v napadu izgubili življenje, so sporočili iz Strasbourga.

"Dejanja barbarstva in sovraštva v imenu boga so dejanja proti bogu samemu," je o napadu na Twitterju zapisal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Odzvalo se je tudi več evropskih voditeljev. Britanska premierka Theresa May je preko Twitterja sporočila, da je zgrožena in da je bilo to zlobno in strahopetno dejanje.

Napad je obsodil tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu ter ranjenim zaželel hitro okrevanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je egiptovskemu kolegu al Sisiju že izrazil sožalje, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ob tem je Putin dodal, da je Rusija pripravljena okrepiti sodelovanje z Egiptom na področju boja proti mednarodnim terorističnim silam.

"Svet ne more več tolerirati terorizma, teroriste moramo poraziti z vojsko in diskreditirati njihovo skrajno ideologijo, na kateri temelji njihov obstoj," je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump. "Grozen in strahopeten teroristični napad na nedolžne in nemočne vernike," je še zapisal.

Premier Miro Cerar je preko Twitterja sporočil, da ga je "grozljiv napad" razžalostil ter dodal, da je z mislimi pri žrtvah. Podobno je o napadu na mošejo na Sinaju zapisalo tudi slovensko zunanje ministrstvo.