c S

Preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve se približuje Trumpu in družini

27.11.2017 06:22 Washington, 24. novembra (STA) - Odvetniki nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Michaela Flynna so po poročanju New York Timesa prenehali obveščati odvetnike predsednika Donalda Trumpa o komunikaciji s tožilci posebnega preiskovalca Roberta Muellerja.

Prekinitev komunikacije še ne pomeni nujno, da je Flynn že dosegel dogovor s tožilci o nižji kazni v zameno za sodelovanje s preiskavo. Zanesljivo pa pomeni, da so se pogovori o tem že začeli.

Flynn je v velikih težavah, ker se ni prijavil kot agent tuje vlade, ko je lobiral za Turčijo in Rusijo. Mediji poročajo, da je v pravni nevarnosti tudi njegov sin Michael Flynn mlajši in motivacija upokojenega generala za sodelovanje s tožilci bi lahko bila, da skuša obvarovati lastnega sina pred zaporom.

Ameriški predsednik je Flynna imenoval na položaj svetovalca za nacionalno varnost, čeprav ga je pravosodno ministrstvo ZDA že preiskovalo zaradi lobističnih dejavnosti, februarja pa ga je moral odpustiti, ker je Flynn podpredsedniku ZDA Miku Penceu in drugim lagal o svojih stikih z Rusi pred lanskimi predsedniškimi volitvami, ko je bil svetovalec Trumpove kampanje.

Trump je potem februarja direktorja FBI Jamesa Comeyja prosil, naj ustavi preiskavo Flynna, kar je Comey zavrnil in Trump ga je maja odpustil kasneje pa se je hvalil ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu, da se je zaradi tega pritisk preiskave ruskega vpletanja v volitve zmanjšal. Zgodilo se je sicer obratno, saj je bil imenovan posebni tožilec Robert Mueller in preiskava se je poglobila oziroma razširila.

Mueller je doslej že vložil obtožnico proti nekdanjemu šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu in sodelavcu Ricku Gatesu, nekdanji Trumpov svetovalec George Papadopoulos pa je priznal krivdo in sodeluje s preiskavo.

Trump ne priznava, da se je Rusija vpletla v ameriške volitve, ne glede na ugotovitve ameriških obveščevalnih služb, ki so prepričane, da je Moskva delovala v prid Trumpu in na škodo demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Rusko vpletanje v volitve s krajami in objavami informacij z demokratskih računalnikov ter širjenjem dezinformacij po spletu za Trumpa ne nosi nobenih posledic, če pri tem ni sodeloval in tudi v tem primeru to po mnenju pravnikov ni razlog za odstavitev s položaja. Muellerjeva preiskava pa lahko opustoši celoten ožji krog predsednikovih sodelavcev, v katerem so tudi člani njegove družine.

V nevarnosti sta med drugimi Trumpov sin Donald Trump mlajši in zet Jared Kushner, ki sta že priznala stike z Rusi. Problem za Trumpovo družino je tudi, da lahko Mueller med svojo preiskavo ruskega vpletanja odkrije kakšna druga kazniva dejanja in jih prav tako preganja.