c S

Svet UKC Ljubljana pred izbiro strokovne direktorice, strokovni svet podprl Buturović Ponikvarjevo

27.11.2017 06:37 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo v četrtek izbiral med Bojano Žvan in Jadranko Buturović Ponikvar za strokovno direktorico UKC. Strokovni svet UKC je sicer podprl Buturović Ponikvarjevo. Konec tedna pa se izteče rok, do katerega imata Andraž Kopač in Marija Pfeifer možnost odgovoriti na predlog za njuno razrešitev.

Buturović Ponikvarjeva je sicer predstojnica kliničnega oddelka za nefrologijo, več let je pomočnica strokovnega direktorja za raziskovalno dejavnost in je prejemnica nagrad odlični v znanosti.

V svojem programu izpostavlja pomen razvojno-raziskovalne dejavnosti, transplantacijske dejavnosti, pa tudi izboljšanje odnosov med zaposlenimi, uskladitev števila zaposlenih z normativi celotnega, tudi nezdravstvenega kadra, so za STA pojasnili v UKC. Imela naj bi veliko podporo zaposlenih.

A podpora strokovnega sveta ne obvezuje sveta zavoda, da izbere za strokovno direktorico ravno Buturović Ponikvarjevo. V četrtek bo tako na seji odločal med njo in Bojano Žvan, torej obema kandidatkama, ki sta se prijavili na razpis.

Žvanova se je sicer za ta položaj potegovala že pred dvema letoma, ko je bila za strokovno direktorico izbrana Marija Pfeifer. Zaradi izbora Pfeiferjeve se je Žvanova odločila celo tožiti UKC Ljubljana, a sodni postopek še ni končan. Žvanova izpodbija imenovanje Pfeiferjeve, saj da ni izpolnjevala razpisnih pogojev glede vodstvenih izkušenj.

Nadaljuje se razreševanje trenutnega vodstva UKC

Čeprav je bil razpis za novega strokovnega direktorja konec oktobra objavljen zato, ker se Pfeiferjevi v začetku prihodnjega leta izteče mandat, pa jo namerava svet UKC še pred tem razrešiti, tako kot tudi generalnega direktorja Andraža Kopača.

Na seji 16. novembra ju je svet seznanil s predlogom za njuno razrešitev, na predlog pa lahko odgovorita do sobote.

Predsednik sveta Jože Golobič po omenjeni seji ni želel pojasnjevati razlogov za začetek postopka razrešitve, saj da do prejema pisne izjave obeh svet v javnosti ne more razpravljati o njih. Dejal je le, da temeljijo na zakonu o zavodih.

Po neuradnih informacijah STA pa jima svet očita kršenje več členov tega zakona, s čimer naj bi UKC povzročila večjo škodo. Gre za njuno ukrepanje oz. poteze pri programu otroške srčne kirurgije in službe za kardiologijo.

Kopač in Pfeiferjeva sta sicer prepričana, da razlogov za njuno razrešitev ni. Pfeiferjeva meni, da gre za politično odločitev oziroma proces. "Nobenih razlogov ni, da bi lahko tako degradirali stroko in poveličevali politične odločitve," je dejala po takratni seji sveta.

Tudi Kopač je tedaj ponovil svoje stališče, da za njegovo razrešitev ne obstajajo utemeljeni razlogi. Upa pa, da so se novi člani v kratkem delovanju (vlada je namreč nedavno zamenjala vseh šest predstavnikov ustanovitelja v svetu) uspeli seznaniti z osnovnimi principi delovanja največje slovenske bolnišnice. Verjame, da bodo prevladali strokovni in pravni argumenti.

Po preteku roka, do katerega imata Kopač in Pfeiferjeva možnost za odgovor na očitke, bo Golobič sklical novo sejo sveta, na kateri bo ta odločal o predlogu za razrešitev.

Kritike na račun vodstva UKC že dlje časa

Do postopka za razrešitev trenutnega vodstva UKC je prišlo po dalj časa trajajočih kritikah na račun vodstva zaradi nenehnih afer. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je Kopača in Pfeiferjevo pozvala k odstopu že sredi junija, a se za to nista odločila. Takrat je ministrica tudi pozvala svet UKC, naj odloča o njuni odgovornosti za stanje na področju otroške kardiologije. Vendar pa svet v prejšnji sestavi na štirih sejah - vmes jih je bilo nekaj še odpovedanih - o razrešitvi vodstva ni odločal.

Vodstvo UKC je namreč vseskozi zatrjevalo, da program otroške srčne kirurgije poteka varno, v službi za kardiologijo pa da so odnosi dobri in da med seboj sodelujejo.

A po odstopu dveh kirurgov iz programa otroške srčne kirurgije je tudi predsednik vlade Miro Cerar odločno nastopil proti vodstvu, saj da so jim "dokončno ušle iz rok vse niti nadzora".

Kopač je kljub temu v nedavnem intervjuju za STA vztrajal, da program otroške srčne kirurgije poteka varno in kakovostno. Kako rešujejo težave, pa je po njegovem prepričanju notranja stvar UKC. Pfeiferjeva pa je po odhodu kururgov navajala, da odhajata, ker sta imela premajhno število operacij, da bi jima to zagotavljalo varnost in razvoj na kariernem področju in ne zaradi slabih odnosov.

A njene besede zanika dokument, ki ga je pridobila STA in ga je podpisal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko. V njem je namreč izrecno navedeno, da so med razlogi za odhod kirurgov tudi "nezaupanje v strokovnost in kolegialnost, korektnost med posameznimi strokami, zaradi česar se počutita dodatno zapostavljena". To so po navedbah Veselka izpostavili tudi drugi sodelujoči v programu.