c S

Zimbabvejsko sodišče presodilo, da je vojaški prevzem oblasti zakonit

27.11.2017 06:46 Harare, 25. novembra (STA) - Zimbabvejsko sodišče je danes presodilo, da je bil prevzem oblasti, ki ga je izvedla vojska in je privedel do odstopa dolgoletnega predsednika Roberta Mugabeja, zakonit. Sodba že vzbuja dvome v neodvisnost pravosodja v državi pod novim predsednikom Emmersonom Mnangagwo.

Zimbabvejska vojska je minuli teden poslala vojaška vozila na ulice Harareja in odredila hišni pripor za 93-letnega Mugabeja, ki je nato v torek odstopil.

Številni Zimbabvejci so konec 37-letne Mugabejeve vladavine proslavili na ulicah, vendar se mnogi bojijo, da bo tudi Mnangagwa vodil državo z železno roko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je po navedbah državne radiotelevizije ZBC presodilo, da so bila dejanja zimbabvejskih obrambnih sil, s katerimi so ljudem blizu Mugabeju preprečile prisvojitev oblasti, skladna z ustavo.

Vojska je s prevzemom oblasti zagotovila, da neizvoljen posameznik ne bi izvrševal oblasti, ki jo lahko izvršuje le izvoljen predstavnik, je dodalo sodišče, s čimer je po navedbah AFP očitno merilo na Mugabejevo ženo Grace in njene podpornike.

Mugabe naj bi za svojo naslednico izbral svojo ženo, vendar je to s posredovanjem preprečila vojska in prevzem predsedniškega položaja omogočila bivšemu podpredsedniku Mnangagwi.

75-letni Mnangagwa je prisegel v petek. Obljubil je reforme in povabil tuje vlagatelje, naj investirajo v betežno zimbabvejsko gospodarstvo. V govoru se je poklonil ostarelemu Mugabeju in ga označil za enega od ustanovnih očetov naroda.