c S

Macron napovedal ukrepe za boj proti nasilju nad ženskami

27.11.2017 06:42 Pariz, 25. novembra (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes ob mednarodnemu dnevu boja proti nasilju nad ženskami napovedal vrsto ukrepov za boj proti temu "grozljivemu in sramotnemu" nasilju. Obljubil je tudi, da bo enakost spolov postala prednostna naloga njegove vlade.

"Naša celotna družba ima dovolj seksizma," je v Parizu dejal Macron. Pred njegovim govorom so se z minuto molka poklonili 123 ženskam, ki so jih lani v Franciji ubili njihovi partnerji ali bivši partnerji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Franciji ni treba več biti ena tistih držav, v katerih je ženske strah," je dodal francoski predsednik.

Osveščenost javnosti o spolnih napadih in nadlegovanju se je precej okrepila po nedavnih razkritjih o spolnem nadlegovanju v zabavni industriji, športu in politiki.

Macron je predstavil tri prednostne naloge svoje vlade - spodbujanje enakosti spolov, večja pomoč žrtvam spolnih zlorab in strožje kazni za storilce.

V Franciji je bilo lani skoraj 225.000 žensk žrtev fizičnega ali spolnega nasilja, prijavo pa je vložila manj kot petina, navaja AFP.

Macron je predlagal nove ukrepe proti nasilju nad ženskami, med drugim uvrstitev spolne žalitve med kazniva dejanja, s čimer bi okrepili boj proti nadlegovanju na javnih krajih. Zavzel se je tudi za to, da bi 15 let postala minimalna starost za sporazumni spolni odnos - ta trenutno v francoski zakonodaji ni določena.