c S

Putin podpisal sporni medijski zakon

27.11.2017 06:52 Moskva, 25. novembra (STA) - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal nov medijski zakon, ki od tujih medijev zahteva, da se registrirajo kot tuji agenti. Zakon, ki je odgovor na ukrepe ZDA proti ruskim medijem, je spodnji dom parlamenta potrdil minuli teden, zgornji dom v sredo, s Putinovim podpisom pa je začel veljati.

Pri novih pravilih gre za dopolnitev zakona iz leta 2012, v skladu s katerim lahko za "tuje agente" označijo nevladne organizacije, ki prejemajo finančno podporo iz tujine. Po novem bodo tudi določeni mediji deležni dodatnih pogojev in zahtev glede delovanja in če jih ne bodo izpolnili, jim grozi ustavitev dejavnosti.

Gre za odgovor na ukrepe ZDA, ki so od dopisništva ruske državne televizije RT zahtevali, da se registrira kot tuji agent. V nasprotnem primeru so ZDA zagrozile z zaprtjem transakcijskega računa in aretacijo vodje dopisništva. Za pristojne oblasti v ZDA RT in ruska tiskovna agencija Sputnik sedaj nista več običajni medij, ampak ju imajo za kanale ruske propagande.

Rusko pravosodno ministrstvo je že posvarilo nekatere medije, da bi lahko zanje uporabili nova pravila. Med njimi sta radijski postaji Voice of America in Radio Free Europe/Radio Liberty, omenja pa se tudi nemški Deutsche Welle.