c S

V bombardiranju v Siriji ubitih več civilistov

27.11.2017 07:05 Damask/London, 26. novembra (STA) - V ruskih letalskih napadih in topniškem obstreljevanju sirskih vladnih sil je bilo v pokrajini Deir Ezor ubitih najmanj 34 civilistov, v pokrajini Gouta blizu Damaska pa še 19, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu.

V napadu ruskih letal na vas al Šafah na vzhodnem bregu reke Evfrat, ki je še v rokah skupine Islamska država, je bilo po navedbah dobro obveščenega observatorija ubitih najmanj 34 ljudi, od tega vsaj 15 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V letalskih napadih sirskega režima na območju krajev Mesraba in Madira je bilo ubitih še 17 ljudi, v topniškem obstreljevanju mesta Duma pa dva civilista, je še sporočil observatorij. Pri tem je bilo veliko ljudi tudi ranjenih, zaradi česar bi se število žrtev utegnilo še povečati.

V bombardiranju sirskih vladnih sil v vzhodni Gouti, ki se zaradi pomanjkanja hrane in zdravniške pomoči sooča s humanitarno krizo, je bilo sicer v minulih dveh tednih ubitih več kot sto ljudi, je še sporočil monitor. Več mrtvih so zabeležili tudi zaradi izstrelkov upornikov.

Vzhodna Gouta je eno izmed predlaganih varnih območij, začrtanih v sporazumu med Iranom, Rusijo in Turčijo maja letos. Kljub implementaciji dogovora pa je dostop humanitarne pomoči na to območje še vedno omejen.

Sirska državljanska vojna je od svojega izbruha marca 2011 zahtevala že več kot 330.000 življenj.