c S

Tisoči Romunov znova na ulice v bran protikorupcijski zakonodaji

27.11.2017 07:36 Bukarešta, 27. novembra (STA) - Več deset tisoč Romunov se je v nedeljo znova odpravilo na ulice, da bi izrazilo nasprotovanje predlogom za omilitev protikorupcijske zakonodaje. Zgolj v prestolnici Bukarešta se je po ocenah francoske tiskovne agencije AFP zbralo med 15.000 in 25.000 ljudi. O demonstracijah pa so poročali tudi iz drugih romunskih mest.

Skoraj 40 civilno-družbenih skupin in dve sindikalni zvezi, ki so sklicali proteste, so v skupni izjavi opozorili, da je državo "prevzela politična mafija". Zahtevajo umik predlagane zakonodaje, ki bi reformirala romunski pravosodni sistem in zmanjšala pooblastila uradu tožilstva za boj proti korupciji (DNA), poroča AFP.

Kot je dejal eden od upokojencev, ki se je udeležil protestov, se pripravljajo zakoni, ki so v nasprotju z interesi Romunije, le zato, da bi rešili nekaj ljudi. V središču kritik sta vodji obeh domov parlamenta, Liviu Dragnea and Calin Popescu Tariceanu, ki sta trenutno v preiskavi. Dragnea pa je tudi že bil obsojen zaradi sodelovanja pri volilnih prevarah, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik vlade Mihai Tudos je pod pritiskom zakonodajalcev napovedal vrsto ukrepov, s katerimi bi ublažili protikorupcijske zakone, preiskovalni organi pa bi bili pod močnejšim nadzorom vlade.

Tokrat so se Romuni že drugič letos množično odpravili na ulice, da bi obranili obstoječe protikorupcijske zakone. Februarski protesti so bili najbolj množični protesti v Romuniji po padcu komunističnega diktatorja Nicolaea Ceausescuja leta 1989.