c S

Kosovska policija zaradi protestov v parlamentu aretirala tri opozicijske poslance

24.11.2017 15:29 Priština, 24. novembra (STA) - Kosovska policija je danes zaradi motenja dela prejšnjega parlamenta s solzivcem in nasiljem aretirala tri člane opozicijske stranke Vetevendosje (Samoopredelitev), med njimi tudi ustanovitelja in bivšega predsednika stranke Albina Kurtija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člane stranke Kurtija, Doniko Kadaj Bujupi in Albuleno Haxhiu so aretirali pred vhodom v parlament v Prištini. Policija pa je uporabila solzivec proti drugim poslancem, ki so skušali preprečiti aretacijo. Poslance nacionalistične stranke so aretirali, ker se zaradi obtožb motenja dela parlamenta niso zglasili na sodišču.

Predsednik Vetevendosje Visar Ymeri je danes dejal, da so "krute aretacije" opravili na politični ukaz. Po njegovem pa je to nadaljevanje preganjanja stranke, ki se je začelo pred kratkim.

Člani stranke so lani poleti v parlamentu v protest večkrat sprožili solzivec, med drugim v protest proti dogovorom o meji s Črno goro, ki ga še morajo ratificirati. Vetevendosje namreč ostro nasprotuje dogovoru, saj naj bi po njihovem Črna gora dobila več hektarjev površin, ki pripadajo Kosovu. Dogovor je sicer pogoj, da lahko državljani Kosova potujejo v Evropsko unijo brez vizuma.

V začetku meseca pa so zaradi "terorizma" zaprli štiri aktiviste stranke, ki so lani z granato napadli stavbo parlamenta, ki je utrpela materialno škodo.