c S

Tudi z ministrstva kritike zaradi neustreznega odnosa vlade do izobraževalnega sistema

24.11.2017 13:55 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Vlada je v četrtek ponovno razpravljala o plačah direktorjev v javnem sektorju. Po umiku uredbe, ki bi zvišala tudi plače ravnateljev, so nezadovoljni zlasti v šolstvu. Kritike o neustreznem odnosu vlade do izobraževalnega sistema, prihajajo tudi s šolskega ministrstva. Delo poroča, da je protestno odstopila državna sekretarka Andreja Barle Lakota.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za STA pojasnili, da je ministrica Maja Makovec Brenčič na četrtkovi seji vlade izpostavila, "da gre za nezaupanje v vrednost in vrednotenje dela zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja". Omenjena točka je bila po njihovih navedba prekinjena, ministrica pa pričakuje čim prejšnje nadaljevanje obravnave.

Na neustrezen odnos vlade do izobraževalnega sistema je po seji vlade ministrico v dopisu opozorila tudi državna sekretarka Andreja Barle Lakota, so še pojasnili na ministrstvu. Na vprašanje, ali je Barle Lakota podala odstopno izjavo, pa niso odgovorili.

Časnik Delo medtem danes poroča o njenem protestnem odstopu in navaja, da ga je državna sekretarka sicer napovedala že minuli teden po tistem, ko je vlada po koalicijskem usklajevanju tik pred sejo z dnevnega reda umaknila odločanje o uredbi o plačah direktorjev v javnem sektorju. Z njo bi povišala plače teh javnih uslužbencev za do 20 odstotkov, a se je koalicija očitno ustrašila negativnega odziva javnosti.

V koaliciji so sicer takrat pojasnjevali, da je treba vprašanja, povezana s plačnimi anomalijami, reševati skupaj in ne vsakega posebej. Zaradi umika uredbe, pa tudi sicer je v izobraževanju precejšnje nezadovoljstvo.

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikata direktorjev in ravnateljev ter združenj in skupnosti ravnateljev v vzgojno-izobraževalnih zavodih so v tem tednu v skupni izjavi pozvali k zvišanju plač ravnateljev, prav tako pa tudi plač učiteljev in drugih strokovnih delavcev od vrtca do univerze. Podprli so tudi napoved o odločanju za splošno stavko v izobraževanju.