c S

Odbor naklonjen podaljšanju roka za prepoved vertikalnega povezovanja v lekarništvu

24.11.2017 13:52 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Člani odbora DZ za zdravstvo so danes podprli predlog spremembe zakona o lekarniški dejavnosti, s katerim bi za skoraj dve leti podaljšali prehodni rok za prepoved vertikalnega povezovanja. Rok, v okviru katerega bi morali lastniško ločiti Lekarno Ljubljana in Mariborske lekarne od njihovih veledrogeristov, bi se sicer iztekel konec januarja.

Spremembo zakona o lekarniški dejavnosti so predlagali poslanci SMC, DeSUS in poslanka SD Bojana Muršič. Prvotna različica je začela veljati konec januarja. Glede na prehodne določbe bi se morali v enem letu lastniško ločiti Lekarne Ljubljana od LL grosista ter Mariborske lekarne od Farmadenta, torej do konca konec januarja 2018.

A tega nobena od lekarn še ni storila. Lekarna Ljubljana se je odločila izpodbijati to določbo na ustavnem sodišču, ki še ni odločilo v tem primeru. Mariborske lekarne pa so najprej prenesle lastništvo Farmadenta na občine ustanoviteljice (mariborska občina, Duplek in Hoče-Slivnica), ki sedaj prodaja svoj delež družbe. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb se izteče 15. decembra.

Predlog spremembe izhaja iz vsebine 26. člena zakona o lekarniški dejavnosti, ki posredno narekuje prodajo kapitalskih naložb, je na današnji seji odbora pojasnil prvopodpisani pod predlog, poslanec SMC Bojan Kranjc.

Kot je pojasnil, podpisniki pod predlog sprememb ocenjujejo, da je treba izvajalcem lekarniške dejavnosti in tudi pravnim osebam, ki jih ta člen navaja, omogočiti izvedbo postopka pod pogoji, ki ne bodo vodili v prodajo pod prisilo. To pa po njegovih besedah pomeni, da jim je treba za uskladitev poslovanja z zakonskimi določbami zagotoviti dovolj dolgo prehodno obdobje.

Predlogu, s katerim v koaliciji sedaj predlagajo podaljšanje tega roka do konca leta 2019, vlada ne nasprotuje. To je na seji odbora potrdila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Jožica Maučec Zakotnik.

V krajši razpravi odbora je podporo predlogu izrazil Jožef Horvat (NSi). Uroš Prikl iz DeSUS pa je izpostavil, da se s spremembo zgolj podaljšuje prehodno obdobje in da prvotne različice zakona v ničemer drugem ne spreminjajo.