c S

Rusija svari, da bodo zadnji ukrepi ZDA proti Severni Koreji vodili v katastrofo

24.11.2017 08:46 Moskva, 23. novembra (STA) - Rusija je označila ukrep ZDA, da Severno Korejo uvrsti na seznam sponzorjev terorizma, za promocijsko potezo, ki bi lahko še zaostrila razmere na Korejskem polotoku in vodila v globalno katastrofo. Po njihovem takšne poteze ne pomagajo pri umiritvi razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so v torek uvedle dodatne sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa. Ameriški predsednik Donald Trump je Severno Korejo v ponedeljek razglasil za sponzorko terorizma. Pjongjang je v sredo obsodil odločitev Washingtona ter ukrep označil za resno provokacijo.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je danes kritizirala nedavne ameriške ukrepe, da uvrstijo Severno Korejo na seznam sponzorjev terorizma. Po njenem je to "le še eno širjenje panike in promocijska poteza".

"Odgovor na vprašanje, ali takšni ukrepi pomagajo lajšanju napetosti, je jasno. Ne, ne pomagajo," je dejala.

"Takšni ukrepi potiskajo razmere do skrajnosti, to se lahko konča z veliko katastrofo, ne le regionalnih, ampak tudi svetovnih razsežnosti," je še komentirala.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se bo v petek sestal z japonskim kolegom Tarom Konom, ki bo na obisku v Rusiji. Govorila bosta med drugim o Severni Koreji in Siriji.