c S

V novem sklicu DS precej novih imen iz vrst funkcionalnih interesov

24.11.2017 08:44 Ljubljana, 23. novembra (STA) - V novem sklicu DS bo iz vrst funkcionalnih interesov precej novih imen. Na današnjih volilnih zborih sta tako nova svetnika na primer postala prva dama ZSSS Lidija Jerkič in podpredsednik KGZS Branko Tomažič. Iz svetniških vrst se med drugim poslavlja predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk.

Po sredini izvolitvi 22 državnih svetnikov, ki zastopajo interese lokalnih skupnosti, so bile danes na vrsti še volitve zastopnikov socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov v državnem svetu. Na volilnih zborih so volili 17 predstavnikov.

Jerkičeva namesto Semoliča, Vriska zamenjal Branko Tomažič

Vrste delodajalcev bodo predstavljali direktor družbe Mahle Letrika Bovec Mitja Gorenšček, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole in generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.

Antauer in Lahova sta bila svetnika že v trenutnem sklicu, novinca pa sta Gorenšček in Smole. Iz vrst svetnikov se poslavljata nekdanji predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukić - ustanovitelj proizvajalca montažnih hiš Lumar, ki ga je maja lani nasledil Marjan Trobiš, prvi mož družbe Boxmark - ter prav tako nekdanji prvi mož združenja delodajalcev Stojan Binder, sicer direktor družbe Sinet.

Delojemalce bodo v DS zastopali prva dama Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac, sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Rožič ter vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja in eno najbolj vidnih sindikalnih imen Branimir Štrukelj.

Komac in Štrukelj ostajata v državnem svetu, nova sta Jerkičeva in Rožič. Jerkičeva, nedavno potrjena za predsednico ZSSS, bo nadomestila dolgoletnega predsednika največje sindikalne centrale Dušana Semoliča. Poleg enega najbolj znanih slovenskih sindikalistov, ki se je letos upokojil, se iz svetniških vrst poslavlja tudi Drago Ščernjavič.

Interese kmetov bosta v DS branila predsednik in podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in Branko Tomažič. Zupančič je bil svetnik že v tem mandatu, poslavlja pa se predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Slednji je zadnje čase predmet številnih kritik, četudi je pred dnevi na izrednem občnem zboru Zadružne zveze Slovenije dobil zaupnico oz. podporo članic. Prav Zupančič in Vrisk sta se sicer marca lani spopadla za vodenje zadružne zveze.

Obrtnike bo tudi v novem sklicu DS predstavljal Alojz Kovšca, sicer predsednik območne obrtne zbornice Ljubljana Bežigrad in član upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Preskusil se je tudi v politični sferi, ko je pred zadnjimi volitvami ustanovil Gospodarsko aktivno stranko.

Samostojne poklice bo med svetniki še naprej zastopala odvetnica Bojana Potočan.

Med predstavniki negospodarskih dejavnosti pretežno novi obrazi

Od petih svetnikov, ki so v zadnjem sklicu v državnem svetu predstavljali negospodarske dejavnosti, je uspelo svetniško mesto obdržati le predstavniku zdravstva, poslovnemu direktorju ginekološke klinike UKC Ljubljana Petru Požunu.

Medtem ko predsednika DS Mitje Bervarja, ki je bil pred petimi leti izvoljen kot predstavnik kulture, tokrat ni bilo med kandidati, ostali za ponovno izvolitev niso dobili zadostne podpore.

Nekdanjega rektorja ljubljanske univerze, upokojenega profesorja Radovana Stanislava Pejovnika bo v novem sklicu kot predstavnica univerz, visokih in višjih šol nadomestila prorektorica ljubljanske univerze Branka Kalenić Ramšak. Namesto Zorana Božiča, učitelja na šolskem centru Nova Gorica, prihaja v državni svet kot zastopnik vzgoje in izobraževanja direktor Grm Novo mesto - centra biotehnike in turizma Tone Hrovat.

Iz DS se poslavlja tudi profesor s področja kemijskega inženirstva Janvit Golob, saj bo raziskovalno dejavnost v novem mandatu predstavljal vodja odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan. Svetnik za področje socialnega varstva pa bo znova Boris Šuštaršič, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, ki v DS prihaja namesto sekretarke skupnosti Centrov za socialno delo Darije Kuzmanič Korva.

Predstavnika kulture in športa še niso izvolili

Za zadaj ni znan le še predstavnik kulture in športa. Volilni zbor za njegovo izvolitev je Državna volilna komisija (DVK) preklicala. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi Društva oblikovalcev Slovenije na odločbo DVK v delu, ki se nanaša na število elektorjev Nogometne zveze Slovenije, Zveze nogometnih sodnikov Slovenije ter Zveze nogometnih trenerjev Slovenije.

Vrhovno sodišče pritrjuje pritožniku, da je morebitno podvajanje članstva, ki se upošteva pri oblikovanju volilnega telesa, nedopustno. Zvezam s področja nogometa pa po mnenju sodišča ni uspelo dokazati, da ni prišlo do podvajanja pri štetju članov. Zvezi nogometnih sodnikov in trenerjev sta namreč članici nogometne zveze, elektorje pa so predlagale vse tri. DVK mora tako ponovno odločati o potrditvi elektorjev omenjenih treh zvez.

Sedanji sklic državnega sveta bo 5-letni mandat novi sestavi predvidoma predal 12. decembra. V skladu z dosedanjo prakso je bila namreč na ta datum ustanovna seja novega sklica, na kateri so potrdili mandate svetnikom in izvolili predsednika DS. Ustanovno sejo sicer skliče predsednik DZ.