c S

Stavkovni odbor sindikatov državne uprave zahteva sestanek s Cerarjem

24.11.2017 08:34 Ljubljana, 23. novembra (STA) - V stavkovnem odboru reprezentativnih sindikatov državnih organov pričakujejo, da se bo premier Miro Cerar z njimi sestal do konca novembra. Sicer napovedujejo, da bodo začeli s sindikalnimi aktivnostmi.

V pismu, naslovljenem na vlado, so izrazili pričakovanje, da bo vlada ponovno odprla pogajanja za opravo anomalij za nekatera delovna mesta, pri čemer izpostavljajo vojake in vojaške uslužbence.

Predlagajo tudi, da se državni upravi omogoči, da neodvisno od obstoječih dveh pogajalskih skupin oblikuje svojo pogajalsko skupino. Menijo namreč, da gre za zelo specifično področje in je nedopustno, da "se drugi sindikati, ki nimajo članstva ali zaposlenih v teh segmentih, odločajo o tem, kaj bo državna uprava imela in kaj ne".

Glede na zadnja dogajanja pri pogajanjih za odpravo anomalij pa vlado sprašujejo, ali so "manjvredni v primerjavi s tistimi, ki protestirajo in na tak način izsiljujejo bistveno bolj ugoden položaj za svoje zaposlene". Takšen parcialni način reševanja problema po mnenju stavkovnega odbora nikakor ni produktiven. "Na eni strani pridobijo zgolj tisti, ki izsiljujejo s stavko, po drugi strani pa tisti, ki se pogajajo, pridobijo manj," so zapisali.

Stavkovni odbor je stavkovne zahteve vladi posredoval že poleti, a se pogajanja, kot opozarjajo, niso niti še začela.