c S

V Bruslju novo srečanje Tuska in Mayeve

24.11.2017 09:07 Bruselj, 24. novembra (STA) - V Bruslju se bosta danes v okviru vrha Vzhodnega partnerstva ponovno sestala predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in britanska ministrska predsednica Theresa May. Namen njunega srečanja je doseči preboj na zastalih pogajanjih med EU in Veliko Britanijo o izstopu Združenega kraljestva iz povezave (brexit).

Tusk od Velike Britanije pričakuje kompromise glede vprašanj brexita do najkasneje začetka decembra, sicer naslednji vrh EU, ki bo tik pred božičnimi prazniki, ne bo mogel sprožiti pogajanj o prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo, kar si želi London, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

EU je Veliki Britaniji prvotno postavila rok dveh tednov, ki se izteče prav danes. Ob tem diplomati v EU poudarjajo, da obstaja še dovolj manevrskega prostora. A kasneje ko se bo London izrekel, tem težje bo decembra sprožiti pogajanja, še dodajajo.

Nazadnje so se pojavila namigovanja, da naj bi Mayeva dala bistveno večjo ponudbo glede finančne poravnave, ki je ključna zahteva EU. Irska ob tem tudi zahteva zagotovila, da ne bo nobene trdne meje z britansko Severno Irsko. Tretja točka so pravice okoli 3,2 milijona državljanov EU v Veliki Britaniji ter 1,2 milijona Britancev v EU po brexitu, kar naj bi se zgodilo marca 2019.