c S

Poljska vlada namerava postopoma prepovedati nedeljsko odprtje trgovin

23.11.2017 14:23 Varšava, 23. novembra (STA) - Poljska vlada namerava postopoma prepovedati nedeljsko odprtje trgovin. Od marca 2018 dalje bi bile lahko trgovine v državi odprte le dve nedelji na mesec, od leta 2019 dalje le eno nedeljo na mesec, od leta 2020 dalje pa bodo morale biti vse nedelje zaprte, predlaga vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS).

Vlada v Varšavi je osnutek zakona, o katerem teče razprava že leto dni, pripravila na pobudo skupine državljanov, ki se zavzemajo za zaščito delojemalcev. Zaposlenim v trgovinah želijo s tem omogočiti, da bi lahko spet več časa preživljali s svojimi družinami, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Sprva je eden od članov vlade kot morebiten datum, ko naj bi bila uveljavljena popolna prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah, omenjal celo januar 2018. Kdaj bo zakon začel veljati, za zdaj še ni znano, saj še potekajo usklajevanja s parlamentarnimi strankami. Manjše trgovine, v katerih lastniki sami stojijo za blagajnami, kot tudi bencinske črpalke, lekarne, pekarne, cvetličarne in trgovine s spominki naj bi bile iz prepovedi izvzete.

Kritiki predlaganih korenitih sprememb svarijo pred negativnimi vplivi na poljsko gospodarstvo. Ogroženih je več desettisoč delovnih mest v maloprodaji, opozarjajo. S tem se ne strinja poslanka PiS Urszula Rusecka, ki pravi, da v trgovski panogi primanjkuje delavcev.