c S

K ustavitvi spletnega nasilja nad ženskami tudi z evropskim projektom

23.11.2017 13:55 Ljubljana, 23. novembra (STA) - V Sloveniji se je z današnjo okroglo mizo začel evropski projekt za ustavitev spletnega nasilja nad ženskami in dekleti. Skrajni čas je, da izpostavimo problem tudi v naši državi in taka ravnanja obsodimo, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk.

Zavetje anonimnosti daje storilcem dodaten občutek varnosti, zaradi česar imajo lahko še manj nadzora nad seboj in objavljajo zadeve, ki koga lahko poženejo celo v samomor, je uvodoma dejala Vukova.

Po njenih besedah so pomembni programi za varno rabo interneta oz. točke za varno rabo interneta. Pri spletnem nasilju so najbolj ranljivi mladi, zlasti mlade ženske in dekleta, je poudarila.

Maja Vreča iz zavoda Arnes in točke Safe.si je na okrogli mizi na ljubljanski fakulteti za družbene vede opozorila, da se otroci pri uporabi novih informacijsko komunikacijskih tehnologij ne zavedajo, kaj v resnici počnejo. Zelo hitri so pri uporabi novih orodij, kar pa ne pomeni, da jim starši ne morejo pomagati v težavah, je dejala.

Otrok kot povzročitelj obravnavane oblike nasilja se na tak način razbremeni, demonstrira svojo moč, tudi preganja dolgčas, je dejala Eva Bertok s fakultete za družbene vede.

Storilce v primeru spletnega nasilja in nadlegovanja deklet vodi spolni motiv, v primeru nadlegovanja fantov pa finančni oz. materialni, je dejal Anton Toni Klančnik z Generalne policijske uprave.

Kot je povedal, so na področju internetnega spolnega izkoriščanja otrok lani obravnavali 110 kaznivih dejanj zoper mladoletnike, letos pa že 183.

V Društvu za nenasilno komunikacijo se srečujejo s spletnim nasiljem kot z delom nasilja, ki se že sicer izvaja, le redko pa kot z edino obliko nasilja, je dejala Katja Zabukovec Kerin. "Manj ko se ženska podreja pričakovanim normam, večji je napad nanjo," je opozorila.

Špela Stare iz Društva novinarjev Slovenije pa je spomnila na priročnik o poročanju o nasilju za novinarje. Mediji morajo problem nasloviti s pravilnimi besedami, je dejala.

Projekt Odklikni! Ustavi spletno nasilje nad ženskami in dekleti (Click-off! Stop cyber violence against women and girls), ki ga sofinancira EU iz sredstev programa za pravice, enakost in državljanstvo, v Sloveniji izvaja ministrstvo za delo v sodelovanju s fakulteto za družbene vede, policijo in centrom za izobraževanje v pravosodju na ministrstvu za pravosodje.