c S

V Uberju preiskave zaradi vdora hekerjev

23.11.2017 12:43 New York, 23. novembra (STA) - Potem ko so iz Uberja sporočili, da so bili lani tarča hekerskega vdora, v katerem so hekerji ukradli osebne podatke 57 milijonov uporabnikov, se vrstijo številni pozivi k preiskavi škandala. Preiskave že potekajo v Veliki Britaniji, Italiji in na Nizozemskem, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

K preiskavi je med drugim pozvalo več ameriških senatorjev, med njimi demokrat Richard Blumenthal. Zvezna komisija za trgovino je sporočila, da zadevo že preučuje.

Preiskavo vdora je najprej uvedlo državno tožilstvo v New Yorku, pridružili sta se mu tudi tožilstvi v Massachusettsu in Connecticutu. V Evropi se s primerom ukvarja britanski informacijski pooblaščenec, preiskavi pa so sprožile tudi italijanske in nizozemske oblasti.

Kot so v torek sporočili iz Uberja, sta jim dva hekerja lani vdrla v sistem in pridobila dostop do informacij o 57 milijonih uporabnikov. Dobila sta dostop do imen, elektronskih naslovov in telefonskih številk, ne pa tudi do številk kreditnih kartic, so poudarili. Ob tem sta hekerja prišla do podatkov o vozniških dovoljenjih okrog 600.000 voznikov v ZDA.

Uber svojih strank doslej ni obvestil o vdoru, prav tako ne pristojnih regulatorjev. Glavni izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi je zatrdil, da je za neljubi dogodek izvedel šele pred kratkim. Na položaju je sicer šele od letošnjega avgusta.

Družba je odpustila svojega direktorja za varnost in še eno osebo. Khosrowshahi trdi, da so sprejeli ukrepe za zavarovanje podatkov in identificirali hekerja, vse, kar sta ukradla, pa naj bi že uničili. Kako so to storili, ni povedal.

Tiskovna agencija Bloomberg in časnik New York Times sta poročala, da je Uber hekerjema plačal 100.000 dolarjev (približno 85.000 evrov), da bi uničila ukradene podatke.

Uber se sicer že sooča z obtožbami o spolnem nadlegovanju, izogibanju nadzoru regulatorjev, uporabi ukradene Googlove tehnologije in pomanjkljivim preverjanjem kriminalne preteklosti svojih voznikov. Khosrowshahi pravi, da preteklosti ne more izbrisati, ampak lahko zagotovi, da se bodo učili na napakah.