c S

Tillerson dogajanje na zahodu Mjanmara označil za etnično čiščenje

23.11.2017 09:09 Washington, 23. novembra (STA) - Doslej zelo previdni državni sekretar ZDA Rex Tillerson je v sredo preganjanje muslimanske manjšine Rohingya na zahodu Mjanmara označil za etnično čiščenje, vendar ni napovedal nobenih ukrepov proti odgovornim. Washington skrbi krhko ravnovesje med vojsko in civilno vlado v Mjanmaru.

Od konca avgusta je iz Mjanmara pobegnilo več kot 615.000 pripadnikov muslimanske manjšine, ki jih budistična večina prebivalcev države sicer preganja že več desetletij. Povod za nasilje vojske in policije nad civilnim prebivalstvom je bil napad muslimanskih upornikov na varnostne sile.

Vendar pa je tudi Tillerson ugotovil, da nobena provokacija ne more opravičiti grozodejstev nekaterih iz vojske, policije in oborožencev. "Po temeljiti analizi znanih dejstev je to, kar se dogaja v severni državi Rakhine, etnično čiščenje muslimanov Rohingya," je dejal Tillerson.

ZDA so previdne, da ne porušijo napredka v Mjanmaru po desetletjih vojaške diktature, in Tillerson je pazil, da ne vplete civilne vlade, ki jo lahko vojska kadarkoli spet strmoglavi, v grozodejstva. Upajo, da bo že opredelitev grozodejstev pomagala premakniti stvari v pravo smer, to je končanje nasilja in vrnitev beguncev ter morda tudi kaznovanje odgovornih.

Naslednji teden pride v Mjanmar papež Frančišek, ki je že pozval k preiskavi in kaznovanju odgovornih. Potoval bo tudi v Bangladeš, kamor se je pred nasiljem budistov zatekla velika večina muslimanskih beguncev iz Mjanmara.