c S

Danes še volitve predstavnikov funkcionalnih interesov v DS

23.11.2017 09:07 Ljubljana, 23. novembra (STA) - Po četrtkovi izvolitvi 22 državnih svetnikov, ki v državnem svetu zastopajo interese lokalnih skupnosti, bodo danes na vrsti še volitve zastopnikov socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov. Teh je skupno 18, a bodo danes volili enega manj, saj volilnega zbora za področje kulture in športa, ki ima v DS enega predstavnika, ne bo.

Volilni zbor za izvolitev državnega svetnika, predstavnika za področje kulture in športa, je Državna volilna komisija (DVK) preklicala. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi Društva oblikovalcev Slovenije na odločbo DVK v delu, ki se nanaša na število elektorjev Nogometne zveze Slovenije, Zveze nogometnih sodnikov Slovenije ter Zveze nogometnih trenerjev Slovenije.

Vrhovno sodišče pritrjuje pritožniku, da je morebitno podvajanje članstva, ki se upošteva pri oblikovanju volilnega telesa, nedopustno. Zvezam s področja nogometa pa po mnenju sodišča ni uspelo dokazati, da ni prišlo do podvajanja pri štetju članov. Zvezi nogometnih sodnikov in trenerjev sta namreč članici nogometne zveze, elektorje pa so predlagale vse tri. DVK mora tako ponovno odločati o potrditvi elektorjev omenjenih treh zvez.

O preostalih predstavnikih t. i. funkcionalnih interesov bodo danes odločili na desetih volilnih zborih, na katerih bodo izvolili štiri predstavnike delodajalcev in delojemalcev, dva predstavnika kmetov ter po enega predstavnika obrtnikov, samostojnih poklicev, pa tudi petih negospodarskih dejavnosti, in sicer raziskovalne dejavnosti, vzgoje in izobraževanja, zdravstva, univerz, visokih in višjih šol ter socialnega varstva.

Vsi državni svetniki so voljeni za dobo petih let. Na vnovičen mandat med predstavniki funkcionalnih interesov pa upa kar 13 od 18 sedanjih državnih svetnikov.