c S

HDZ ustavila delo parlamentarne preiskovalne komisije za Agrokor

23.11.2017 07:52 Zagreb, 22. novembra (STA) - Člani hrvaške parlamentarne preiskovalne komisije za Agrokor iz vrst vladajoče večine na čelu s HDZ so presodili, da so bili s pravnomočnostjo preiskave domnevnih nepravilnosti v Agrokorju izpolnjeni zakonski pogoji, da se delo komisije ustavi. Odločitvi ostro nasprotuje opozicija.

Devetčlansko preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala vse okoliščine poslovanja Agrokorja od njegovega začetka do aktualnih dogodkov, so ustanovili oktobra po večmesečnem upiranju največje hrvaške politične stranke HDZ. V komisiji je pet članov iz strank vladajoče večine, večinoma iz HDZ.

Peterica poslancev saborske večine je danes v pisnem sporočilu novinarjem navedla, da zakon o preiskovalnih komisijah določa, da morajo svoje delo ustaviti, če se je začel pravosodni postopek o katerem od vprašanj, zaradi katerih so komisijo ustanovili.

V ponedeljek je preiskovalni sodnik zavrnil pritožbe na začetek preiskave, kar je pomenilo, da je preiskava proti nekdanjemu predsedniku uprave koncerna Ivici Todoriću in še 14 osebam postala pravnomočna.

Opozicija meni, da bi morala komisija nadaljevati z delom, saj ne bo obravnavala vprašanj, ki so v pristojnosti tožilstva. Trdi, da skuša HDZ skriti dejstva, ki kažejo na dolgoletne tesne povezave med uradniki iz hrvaških vlad, ki jih je večinoma vodila HDZ, in Todorićem.

Predsednik preiskovalne komisije Orsat Miljenić (SDP) je danes zahteval odgovor na vprašanje, kdo je odpovedal prihod prič, ki so bile povabljene na današnjo sejo komisije. Ocenil je, da predstavljajo poteze vladajočih nasilje nad opozicijo in hrvaškimi državljani, ki jih zanima politično ozadje poslovanja in reševanje krize v Agrokorju.

Opozicija je spomnila tudi na nedavne izjave glavnega državnega tožilca Dinka Cvitana, da preiskovalna komisija ne ovira dela pravosodnih preiskovalcev v primeru Agrokor.

V opoziciji so napovedali, da bodo o nadaljnjih potezah odločili na sejah svojih poslanskih skupin ter da bodo zahtevali razpravo o komisiji na seji predsedstva sabora. Med drugim so HDZ obtožili, da je prejšnji mesec popustila pri zahtevi za ustanovitev komisije, ker je načrtovala, da bo kmalu zatem zaustavila njeno delo.

Dosedanje štiri seje preiskovalne komisije niso prinesle veliko novih in zanimivih informacij, ker je večina premierjev in uradnikov, ki so bili v vrhu države v 90. letih prejšnjega stoletja, povedala, da se ne spomni morebitnih povezav med takratnimi vladami in Agrokorjem.