c S

Primer bojkota Katarja pred sodišče WTO

23.11.2017 07:52 Ženeva, 22. novembra (STA) - Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je danes sklenila, da bo razsodila v sporu glede embarga, ki so ga zoper Katar uvedli Združeni arabski emirati, poročajo tuje tiskovne agencije. Združeni arabski emirati ter tudi Savdska Arabija, Bahrajn in Egipt so vezi s Katarjem pretrgali junija, ker naj bi Doha podpirala teroriste.

WTO se je odločila, da bo obravnavala pritožbo Katarja zaradi domnevno neupravičenega bojkota, ki naj bi bil v nasprotju z mednarodnimi trgovinskimi pravili. Združeni arabski emirati so sicer postopek pred WTO skušali blokirati, češ da je bojkot posledica vprašanj nacionalne varnosti, a jim ni uspelo.

Zakaj Katar postopek proti Združenim arabskim emiratom vodi ločeno od postopka proti drugim državam - v prvi fazi je vložil skupno pritožbo proti tej državi, Savdski Arabiji in Bahrajnu - po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ni povsem jasno.

Katar se je na WTO obrnil avgusta s trditvijo, da je tarča "nezakonitega obleganja", takrat je zahteval "posvetovanje" z vpletenimi državami, kar je prvi proceduralni korak v sporu pred WTO. Prejšnji mesec pa je Doha zaprosila za obravnavo prošnje pred sodiščem za reševanje sporov. Sodišče je danes sporočilo, da bo oblikovalo panel, ki bo obravnaval primer proti Združenim arabskim emiratom.

Kot je spomnila AFP, postopek pred WTO običajno traja več mesecev ali celo let, države pa se na prvotne odločitve pogosto pritožijo.

Arabske države so od Katarja med drugim zahtevale, naj zrahlja odnose z Iranom, ki je najpomembnejši regionalni rival Savdske Arabije. Doha očitke o podpiranju terorizma odločno zavrača.