c S

Posvet o vrnitvi družbene lastnine po Vebrovem mnenju majhen plebiscit

23.11.2017 07:51 Ljubljana, 22. novembra (STA) - V prostorih DS je v organizaciji skupine državljanov, med katerimi je tudi poslanec Janko Veber, danes potekal posvet o vrnitvi družbene lastnine. Udeleženci so opozorili na to, da želijo živeti v drugačni državi, kot je bila organizirana po plebiscitu o samostojnosti, je novinarjem pojasnil Veber in ocenil, da je bil posvet majhen plebiscit.

Tudi v vabilu na današnji posvet Tujega nočemo, svojega ne damo so organizatorji, poleg Vebra še Gorazd Marinček, Rastko Plohl in Veronika Županek, navedli, da vlada in DZ nimata nikakršnega pisnega soglasja ali drugega pravno veljavnega dokazila od državljanov, da smo se odrekli družbeni lastnini.

Njen "odvzem, nadaljnja preprodaja in uničenje" je po njihovem mnenju enostransko dejanje, ki je med drugim v nasprotju z ustavo in konvencijo o človekovih pravicah. Med govorci na posvetu je bil poleg organizatorjev tudi pravnik Lojze Ude.

Ob posvetu so se v medijih pojavile špekulacije, da Veber, sicer tudi podpredsednik SD, ustanavlja novo stranko. A tega danes ni konkretno ne potrdil ne zanikal. "Današnja javna razprava o vrnitvi družbenega premoženja, ki je skupno premoženje vseh državljanov, presega razmišljanje ali aktivnost o ustanovitvi politične stranke," je dejal.

Ob vprašanju, ali bo na prihodnjih državnozborskih volitvah torej kandidiral na listi SD ali kakšni drugi listi, je pojasnil, da je med evidentirani kandidati SD, končne odločitve stranke o njegovi kandidaturi pa ne more napovedati.

Ali je od tega lahko odvisna njegova odločitev za ustanovitev nove stranke, ni odgovoril konkretno. Je pa napovedal, da si bo prizadeval za uveljavljanje svojega pogleda vodenja in urejanja razmer v Sloveniji, ne glede na to, kaj se bo zgodilo v stranki.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič je za STA pojasnil, da bodo končno odločitev o kandidatih na volitvah sprejeli organi stranke, končna sestava liste pa bo znana predvidoma aprila.

Ugibanja o tem, da namerava Veber, ki vodi društvo Sloga, ustanoviti stranko, so se pojavila že večkrat, saj je poslanec kritičen do aktualne oblasti in pogosto tudi glasuje drugače kot njegovi poslanski kolegi v SD. Danes je o verjetnem ustanavljanju stranke poročal Požareport.