c S

V Tallinnu v ospredju evropska mala in srednja podjetja

23.11.2017 09:16 Bruselj, 23. novembra (STA) - V estonskem Tallinnu se danes začenja osrednji del skupščine evropskih malih in srednjih podjetij (SME Assembly). Gre za vsakoletno srečanje podjetnikov in odločevalcev, ki vplivajo na poslovno okolje teh podjetij na evropski in nacionalni ravni. Nosilna tema letošnjega srečanja je Začni. Razširi. Razpri krila.

Mikro, mala in srednja podjetja predstavljajo 99,8 odstotka vseh podjetij v nefinančnem sektorju, lani so zaposlovala 93 milijonov ljudi oz. 67 odstotkov vseh zaposlenih v EU. Njim je vsako leto namenjen evropski teden malih in srednjih podjetij, katerega vrhunec je skupščina, ki jo tudi letos gosti aktualna predsedujoča EU, Estonija.

Skupščina je "dogodek leta za evropska mala in srednja podjetja in podjetnike ter tiste, ki jih podpirajo", je na spletni strani zapisala Evropska komisija. "Skupščina se osredotoča na vprašanje, kako oblikovati politiko za mala in srednja podjetja, da bi ta delovala na terenu in zagotovila razcvet teh podjetij v EU," so dodali.

V okviru skupščine se med drugim vsako leto srečajo odposlanci evropskih držav za mala in srednja podjetja. Slovenijo bo letos v Tallinnu zastopal Jernej Tovšak z generalnega direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Danes bo sicer udeležence uvodoma nagovorila evropska komisarka za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja Elzbieta Bienkowska, nato pa se bosta zvrstila dva dneva najrazličnejših predavanj, podjetniških tekmovanj, delavnic in druženj.

Drevi bodo v Tallinnu podelili tudi evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Med finalisti letos ni slovenskih projektov.