c S

Madžarski ni uspelo označiti Sorosa za grožnjo nacionalni varnosti

22.11.2017 15:15 Budimpešta, 22. novembra (STA) - Konservativna madžarska vlada poskuša ameriškega milijarderja in filantropa madžarskega porekla Georgea Sorosa označiti za "grožnjo nacionalni varnosti". Prvi poskus notranjega ministra Sandorja Pinterja, da bi strokovno potrdil "nacionalno varnostno tveganje", ki naj bi jo predstavljal Soros, je po današnjem poročanju madžarskih medijev propadel.

Pinterju namreč na zaprti seji parlamentarnega odbora za nacionalno varnost v torek ni uspelo utemeljiti razloga, zakaj naj bi Soros predstavljal grožnjo, ko ga je to vprašal predsednik odbora Zsolt Molnar.

"Ne vem, če Soros predstavlja grožnjo. Ampak njegovi nazori niso skladni z madžarskimi predstavami in pravnimi pravili. Odprta družba, družba brez meja trenutno ni sprejemljiva, ampak je futuristična," je po poročanju madžarskega portala Index.hu dejal madžarski notranji minister.

Čeprav madžarska vlada že več mesecev Sorosa v javnosti predstavlja kot grožnjo nacionalni varnosti, obveščevalne službe do sedaj še niso našle dokazov, ki bi to podkrepile, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Soros se je v ponedeljek prvič branil pred negativno kampanjo, ki jo proti njemu vodi madžarska vlada. Kot je poudaril v izjavi, je kampanja "izkrivljena in lažna", njen namen pa je ustvariti zunanjega sovražnika.

Stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana je v okviru kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto, med drugim postavila vrsto plakatov, na katerih Madžare ob črnobeli fotografiji Sorosa opozarja, naj ne dovolijo, da bi se Soros zadnji smejal. Na več plakatih je dopisano tudi "smrdljivi Jud".