c S

Berlusconi se na sodišču za človekove pravice bori za politično prihodnost

22.11.2017 15:08 Strasbourg, 22. novembra (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes začelo prvo obravnavo v primeru italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Medijski mogotec na sodišču v Strasbourgu toži Italijo, ker mu je za šest let prepovedala opravljanje političnih funkcij, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prepoved opravljanja političnih funkcij je leta 2013 Berlusconiju naložil italijanski senat, in sicer zaradi davčnih utaj. Podlaga za to je protikorupcijski zakon iz leta 2012, po tedanji pravosodni ministrici Paoli Severino imenovan lex Severino, po katerem vsi, ki so bili pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zapora, ne smejo kandidirati na volitvah.

Berlusconijev odvetnik Edward Fitzgerald je poudaril, da je zakon, na podlagi katerega je senat sprejel prepoved, začel veljati 15 let po dejanjih, za katera je bil obsojen Berlusconi. Ker je odvzem pasivne volilne pravice enakovreden kazni, veljavnost za nazaj ni sprejemljiva. Poleg tega se Berlusconi na to odločitev ni mogel pritožiti.

Zastopnica italijanske vlade Maria Giuliana Civinini je dejala, da Italija nekdanjemu premierju ni kršila človekovih pravic. "Do podrobnosti smo upoštevali pravo," je poudarila. Dodala je. da sta bili izključitev Berlusconija iz parlamenta pred skoraj natanko štirimi leti - 27. novembra 2013 - in prepoved opravljanja političnih funkcij popolnoma v skladu z zakonodajo.

S primerom Berlusconi se ukvarja 17 sodnikov, Berlusconija pa na sodišču zastopa osem zvezdniških odvetnikov. Obstaja precejšnja možnost, da bo sodišče v primeru razsodilo po italijanskih parlamentarnih volitvah, ki morajo potekati najkasneje maja prihodnje leto. Odločitev bo za Italijo zavezujoča.

Berlusconi upa na pozitivno razsodbo sodišča v Strasbourgu. "Dolgo sem moral čakati. A zdaj sem optimističen. Ne glede na odločitev sodišča bom sodeloval v volilni kampanji, da bi desnosredinske stranke popeljal do uspeha," je dejal v pogovoru za današnjo izdajo italijanskega dnevnika La Repubblica.

Berlusconija, ki bi rad znova postal italijanski premier, ni bilo na prvo obravnavo. Po poročanju italijanskih medijev je na počitnicah.