c S

Severna Koreja zadnje ukrepe ZDA označila za resno provokacijo

22.11.2017 14:31 Pjongjang, 22. novembra (STA) - Pjongjang je danes obsodil odločitev Washingtona, da Severno Korejo uvrsti na seznam sponzorjev terorizma, ter ukrep označil za resno provokacijo. Ob tem so opozorili, da nove ameriške sankcije ne bodo imele vpliva na razvoj raketnega in jedrskega programa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so v torek uvedle dodatne sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa. Sankcije niso popolnoma nove, ampak razširitev že obstoječih z novimi podjetji na seznamu, predvsem kitajskimi, ki kršijo resolucije Varnostnega sveta ZN. Ameriški predsednik Donald Trump je Severno Korejo v ponedeljek razglasil za sponzorko terorizma.

"Naša vojska in ljudje so polni jeze in srda do ostudnih gangsterjev, ki si upajo dati ime naše svete države na ta pomilovanja vreden teroristični seznam," navaja severnokorejska tiskovna agencija KCNA tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva.

Kritični so bili do Washingtona, ki se obnaša kot "mednarodni sodnik o terorizmu", ter dodali, da je bila ameriška poteza "očiten nesmisel in posmeh svetovnemu miru in varnosti".

Pojasnili so še, da njihova jedrska orožja služijo kot svarilo, ki "varuje našo suverenost", ter da bodo nadaljnji sovražni ukrepi ZDA le še okrepili to "svarilo".