c S

Katičeva pred odborom za obrambo pojasnila izjave o umiku vojakov iz Iraka

22.11.2017 10:34 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Obrambna ministrica Andreja Katič je danes pred parlamentarnim odborom za obrambo pojasnila okoliščine izjave o morebitnem umiku slovenskih vojakov iz Iraka. Poudarila je, da bo umik zagovarjala vedno, kadar bo ogroženo življenje pripadnikov Slovenske vojske.

TV Slovenija je 6. novembra poročala, da je ministrica dejala, da bodo verjetno predlagali umik slovenskih vojakov iz Iraka in jih preusmerili v okrepitev drugih mednarodnih operacij in misij, v katerih Slovenija že sodeluje.

Ministrica je danes v DZ pojasnila okoliščine nastanka omenjenega novinarskega prispevka na TV Slovenija in pojasnila, da se je novinarsko vprašanje nanašalo na zaostritev razmer v iraškem Kurdistanu. "Če bo mene novinar vprašal, kaj bo, če se bodo razmere na nekem območju tako poslabšale, da bo ogroženo življenje slovenskih pripadnikov, bom vedno zagovarjala umik naših vojakov," je poudarila.

Načelnik generalštaba SV Andrej Osterman je poslancem dejal, da generalštab ni podal pisnega predloga za umik iz Iraka. Katičeva pa je pripomnila, da sta se z Ostermanom zaradi zaostritve razmer v Iraku večkrat pogovarjala o morebitni evakuaciji vojakov. To je potrdil tudi Osterman in povedal, da sta o tem govorila tri dni zapored konec oktobra.

Predstavila je tudi trenutne razmere v Iraku. Slovenija je z usposabljanjem pešmerg po njenih besedah pomembno prispevala k nacionalnim ciljem in ciljem koalicije za osvoboditev ozemlja pod nadzorom Islamske države, posebej na območju Mosula. Ministrica meni, da je slovenska vojska uspešno dosegla cilje v okviru svojega poslanstva in da je bila učinkovita.

"Je pa dejstvo, da bo dolgoročna stabilizacija Iraka zahtevala dodatna prizadevanja, kar prepoznavata tudi EU in Nato," je dejala Katičeva in pojasnila, da Slovenija z ostalimi zaveznicami preučuje nadaljnje možnosti sodelovanja na območju. Dodala je, da Slovenija v dogovoru s partnerji razmišlja o preusmeritvi prispevka v Iraku pod okrilje Nata. Povedala je še, da se bo Slovenija o vrnitvi sil iz Iraka dogovorila s partnerji, posebej z Nemčijo, do konca leta 2018, če bodo razmere take, kot so sedaj.

Po napovedih ministrice se bo Slovenija tudi pozitivno odzvala na pozive k okrepitvi prispevka v operaciji Odločna podpora v Afganistanu.

Več članov odbora je bilo kritičnih do omenjenih izjav ministrice za TV Slovenija. Kot je dejal predsednik odbora Žan Mahnič (SDS), so vznemirile zaveznice v Natu, še posebej Nemčijo. Po njegovih besedah so zaradi tega klicali na pogovore slovenskega obrambnega atašeja v Nemčiji, v zvezi Nato je zavladala panika.

Marjan Dolinšek (SMC) je menil, da je ministrica s svojimi izjavami povzročila škodo v tednih, ko tečejo postopki za implementacijo arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško. "Nehajmo se sprenevedati, da se to ni zgodilo, da v Natu tega niso slišali," je še pozval.

"Izjava ministrice ni napačna, ker jo skrbi varnost slovenskih pripadnikov v misiji," je po drugi strani ocenil Franc Jurša (Desus) in dodal, da bi se moral parlamentarni odbor sestati, če ministrice ne bi skrbelo.

Člani odbora so zavrnili predlagani sklep, po katerem odbor ministrico poziva, naj ne daje izjav, o katerih se prej ni posvetovala s predsednikom vlade in zunanjim ministrom.

Več poslancev je v razpravi sicer menilo, da je bila današnja seja sklicana "z zamudo", saj je ministrica sporne izjave dala pred skoraj dvema tednoma, in preveč na hitro. Predsednik odbora Žan Mahnič jo je namreč sklical v torek.