c S

VS ZN najstrožje obsodil trgovino z ljudmi

22.11.2017 08:21 New York, 22. novembra (STA) - Varnostni svet ZN je v torek po odprtem zasedanju soglasno sprejel resolucijo, v kateri je najstrožje obsodil vse oblike trgovine z ljudmi in pozval države k sodelovanju pri izkoreninjenju tega zla. Resolucijo je pripravila Italija, ki novembra predseduje Varnostnemu svetu.

Svet je pred kratkim zgroženo opazoval video posnetke afriških migrantov, ki jih v Libiji prodajajo za sužnje in mednarodna skupnost se je zganila. "Naša kolektivna odgovornost je, da te zločine ustavimo," je dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres in pozval države, naj bolj pomagajo migrantom iz držav, kjer potekajo spopadi, kot je Libija.

Po njegovih besedah okrutnost terorističnih skupin, kot so Islamska država, Boko Haram, al Šebab in drugih, ne pozna meja. Ženske spolno izkoriščajo, vse skupaj silijo v suženjsko delo in ljudem prisilno odstranjujejo organe, s katerimi trgujejo.

Resolucija poziva države, naj sprejmejo zakone proti trgovini z ljudmi, okrepijo preiskovalne dejavnosti in uničijo kriminalne mreže ter ponudijo večjo podporo žrtvam. Resolucija poziva tudi k uporabi sodobne tehnologije za boj proti zločinski dejavnosti, ki na leto ustvari 150 milijard dolarjev dobička.

Trgovina z ljudmi v času konfliktov je v resoluciji opredeljena kot kršitev človekovih pravic in tudi kot možen zločin proti človečnosti. Resolucija poziva vse države, naj ratificirajo in tudi uresničijo določila konvencije ZN proti meddržavnemu organiziranemu kriminalu in protokol za preprečevanje, zatiranje in kaznovanje trgovine z ljudmi.

Guterres je na zasedanju poudaril, da gre tudi za razvojno vprašanje. ZN so odpravo suženjstva do leta 2030 in odpravo otroškega dela do leta 2025 dali med svojih 17 ciljev nove razvojne agende. Če se odpravijo vzroki konfliktov in konflikti, se odpravi tudi suženjstvo, ki je trenutno široko razširjeno.

Po podatkih Mednarodne organizacije za delo (ILO) je bilo lani na svetu 40 milijonov sužnjev, od tega 71 odstotkov žensk. V Afriki je sužnjev največ, in sicer 7,6 osebe na 100 oseb.