c S

Vodji vladajoče romunske stranke zamrznili milijonsko premoženje

22.11.2017 08:09 Bukarešta, 21. novembra (STA) - Posebna enota romunskega tožilstva za boj proti korupciji (DNA) je danes zamrznila premoženje vodji vladajočih socialdemokratov Liviu Dragnei, ki je obtožen zlorabe pooblastil in nezakonite pridobitve evropskih sredstev. Zasegli so mu za več kot 27 milijonov evrov premoženja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo je prejšnji teden proti Dragnei vložilo obtožnico, ker naj bi vzpostavil kriminalno združbo, ki je nezakonito pridobila za 20,6 milijona evrov subvencij Evropske unije. V letih med 2002 in 2009, ko je vodil regionalni parlament v pokrajini Teleoman na jugu države, naj bi z zlorabo notranjih informacij pomagal podjetju Teldrum, ki ga je nadzoroval sam, da je pridobilo dva evropska projekta za obnovo lokalnih cest.

Enota DNA je danes naredila še korak naprej in dosegla zamrznitev "premičnega in nepremičnega premoženja" Dragnee v vrednosti 127,5 milijona romunskih lejev (27,4 milijona evrov). Gre za stanovanjske nepremičnine, zemljišča, delnice in sredstva na bančnih računih, je poročala romunska televizija Digi24.

Premoženje so zamrznili še štirim drugim osebam, ki so vpletene v primer, še poroča AFP.

Dragnea, trenutno predsednik parlamenta, zanika vsakršno krivdo. Sicer se že dlje časa "bori" z romunskim pravosodjem.

Najbolj ga je prizadela obsodba aprila 2016 zaradi sodelovanja pri volilnih prevarah. Obsojen je bil na dve leti pogojne zaporne kazni. Zaradi tega v skladu z zakonom lani po volilni zmagi socialdemokratov na parlamentarnih volitvah tudi ni smel postati predsednik vlade.

Vendarle pa naj bi bil vseeno on tisti, ki iz ozadja vodi vlado. Velja tudi za najmočnejšega politika v državi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.