c S

Po 37 letih na oblasti odstopil zimbabvejski predsednik Mugabe

22.11.2017 08:11 Harare/London, 21. novembra (STA) - Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je danes po 37 letih na oblasti v pismu podal svoj odstop s takojšnjim učinkom, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda. Za odstop se je odločil, medtem ko je parlament že začel razpravo o njegovi odstavitvi. Najverjetnejši naslednik je 75-letni nekdanji podpredsednik Emmerson Mnangagwa.

"Jaz Robert Gabriel Mugabe v skladu s 96. členom ustave uradno podajam svoj odstop (...) s takojšnjim učinkom," je v pismu, ki ga je na izredni seji parlamenta prebral Mudenda, zapisal Mugabe. Sporočil je še, da se je za odstop odločil prostovoljno, s čimer želi zagotoviti miren prenos oblasti.

Mugabe v pismu ni zapisal, kdo ga bo nasledil. V skladu z ustavo mora mesto predsednika države prevzeti podpredsednik Phelekezela Mphoko, ki je znan kot podpornik Mugabejeve soproge Grace. Predsednik parlamenta je ob tem sporočil, da delajo na tem, da bi novi predsednik vodenje države prevzel najkasneje v sredo.

Kljub ustavi pa je najverjetnejši Mugabejev naslednik odstavljeni zimbabvejski podpredsednik Emmerson Mnangagwa, ki je v nedeljo Mugabeja nasledil že na položaju predsednika ZANU-PF. Predstavniki stranke so za Reuters dejali, da bo Mnangagwa prisegel v sredo ali četrtek in da bo dokončal mandat Mugabeja, ki se izteče septembra 2018, ko so najkasneje predvidene splošne volitve.

Nekdanji podpredsednik države je, potem ko ga je 93-letni Mugabe odstavil 6. novembra, pobegnil iz države. Mugabe ga je odstavil, ker naj bi želel mesto svoje naslednice zagotoviti svoji soprogi Grace. Vendar pa je nato vojska, ki podpira 75-letnega Mnangagwo, 15. novembra izvedla udar.

75-letnik, ki je znan po svoji dolgoletni zvestobi stranki in zagovarjanju trde linije, bi se sicer po ocenah nekaterih lahko izkazal za prav tako avtoritarnega kot Mugabe. Že takoj po osamosvojitvi od Velike Britanije leta 1980 ga je Mugabe imenoval za ministra za nacionalno varnost. Tudi kasneje je zasedal več ministrskih položajev, vendar pa odnosi s sedaj že bivšim predsednikom niso bili vedno najboljši.

Mnangagwa, zaradi svoje krutosti znan tudi pod vzdevkom krokodil, uživa podporo vojske, vladajoče stranke in tudi vplivnih veteranov vojne za neodvisnost Zimbabveja.

Znani opozicijski voditelj David Coltart je ob Mugabejevem odstopu na Twitterju zapisal, da so "odstranili tirana, ne pa tiranije".

Odstopa so se razveselili tudi prebivalci, ki so se množično podali na ulice. Moški so plesali breakdance, ženske so pele, otroci pa jokali od veselja. Vsi so nosili zimbabvejske zastave in slavili generala Constantina Chiwengo, ki je vodil udar. Rajanje naj bi se zavleklo dolgo v noč.

"Smo preprosto srečni. Stvari so se končno spremenile," je dejal 32-letni frizer Togo Ndhlalambi. "Dolgo smo sanjali ta dan," je povedal.

"Tako sem vesela, da je Mugabe odšel. 37 let pod diktaturo ni šala," pa je povedala 18-letna Tinashe Chakanetsa.

Prestolnico so po odstopu začeli zapuščati tudi tanki, ki jih je vojska v mesto pripeljala ob izvedbi udara.

93-letni Mugabe je bil od srede v hišnem priporu. Do danes je vztrajno zavračal vse pozive in pritiske, naj odstopi. Upošteval ni niti ultimata njegove stranke ZANU-PF, naj do ponedeljka opoldne odstopi s položaja predsednika države. Vladajoča stranka je nato danes v parlamentu sprožila začetek postopka za njegovo odstavitev, za katero se je zavzela tudi opozicija.

V predlogu za odstavitev so Mugabeju očitali zaničevanje vladavine prava in krivdo za "padec gospodarstva, kakršnega ni bilo v 15 letih". Označili so ga tudi za "vir nestabilnosti".

Na Mugabejev odstop se je odzvala britanska premierka Theresa May, ki je dejala, da je s tem Zimbabve dobil "priložnost, da si utre novo pot brez zatiranja, ki je zaznamovala njegovo vladanje". Dodala je, da bo Velika Britanija, nekdanja kolonialna velesila na območju, storila vse, kar lahko, pri podpori "želje Zimbabvejcev po svobodnih in pravičnih volitvah in priložnosti za obnovitev gospodarstva pod legitimno vlado".

Ameriško veleposlaništvo v Zimbabveju je odstop označilo za "zgodovinskega". Tudi Washington meni, da pomeni odstop Mugabeja priložnost za prebivalce Zimbabveja, da stopijo na novo pot, ki bo vodila do svobodnih in pravičnih volitev.

Mugabe je nekoč veljal za heroja, saj je nekdanjo britansko kolonijo leta 1980 popeljal v neodvisnost. Po osamosvojitvi je prevzel položaj premierja, sedem let kasneje pa je postal predsednik. Prva leta Mugabeja na oblasti so vzbudila upanje v svetlo prihodnost države. A prvotni lesk Mugabeja je hitro zbledel. Prelomna točka v njegovem vladanju je bila februarja 2000, ko je njegovo moč oslabil referendum, na katerem so Zimbabvejci zavrnili novo ustavo.

Da bi utrdil oblast, je Mugabe začel razlaščati bele kmete ter njihovo zemljo deliti temnopoltim, da bi popravil krivice iz preteklosti. S kmetijsko reformo je močno oslabil gospodarstvo države, bogate z naravnimi viri. Obenem se je začel po navedbah njegovih kritikov tesno oklepati oblasti s teptanjem človekovih pravic in poneverjanjem volitev.

Čeprav je nekoč dejal, da bo Zimbabve vodil do svojega stotega leta, se je v državi začel odkrit boj za oblast, ko je dopolnil 90 let in je vidno oslabel. Za njegovo možno naslednico je dolgo veljala njegova soproga Grace, vendar so jo v nedeljo izključili iz vladajoče stranke.