c S

Todorić napovedal zahtevo za oceno ustavnosti lex Agrokorja

22.11.2017 08:10 Zagreb, 21. novembra (STA) - Osumljeni za domnevne finančne malverzacije v hrvaškem koncernu Agrokor in dolgoletni predsednik uprave družbe Ivica Todorić je na svojemu blogu danes objavil, da bo do konca tedna vložil zahtevo za oceno ustavnosti hrvaškega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki je bolj znan kot lex Agrokor.

Todorić piše, da se bo obrnil na hrvaško ustavno sodišče, ker meni, da je lex Agrokor "globoko neustaven". Kot dodaja na blogu ivicatodoric.hr, so "absolutno nezakonite" tudi poteze izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor Anteja Ramljaka, "ki je pod neposredno pristojnostjo vlade". Trdi, da posledična škoda za Agrokor in Hrvaške znaša "več milijard".

Navaja, da tri Hrvaške sosednje države, Srbija, Bosna in Hercegovina ter Slovenija ne priznavajo lex Agrokorja. Slovenijo je posebej izpostavil kot državo članico Evropske unije, ki je uveljavila predpise in vrednosti, ki bi jih, po njegovem mnenju, morala uveljaviti tudi Hrvaška. Poudarja, da je Slovenija "jasno izrazila stališče", da se hrvaški zakon ne more priznati v slovenskem pravnem okvirju.

Ocenil je, da je lex Agrokor škodljiv za vse, ki imajo legitimni interes, da bo Agrokor uspešen ter našteva lastnike, vlagatelje, delavce, dobavitelje, hrvaško državo ter države v katerih ima koncern svoje tovarne. Izpostavlja, da gre za rop in rušenje sistema ter da bo zakon povzročil "neizmerljive posledice".

Todorić je očital hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, da zavestno uničuje Agrokor. Današnji blog pa je sklenil z mislijo, da vse tisto, kar je Agrokor uresničil, "čez noč uničuje skorumpirana država, s katero upravljajo lobisti, svetovalci in mrhovinarski skladi".

Tudi tokrat pa Todorić za svoje ostre napade na hrvaško vlado in izredno upravo na blogu ni ponudil nobenega dokaza.

Kazenske ovadbe zoper Todorića so bile vložene le dan preden ga je britanska policija prijela v Londonu na podlagi hrvaškega pripornega naloga. Po plačani varščini nekoč najmočnejši podjetnik na Hrvaškem v Londonu čaka na odločitev britanskih oblasti o izročitvi Hrvaški.

V ponedeljek je preiskava v primeru Agrokor postala pravnomočna na Hrvaškem. Preiskovalci sumijo, da si je Todorić med letoma 2006 in 2017 pridobil 173 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Pod drobnogledom sta tudi njegova dva sinova in še 12 nekdanjih članov uprave koncerna in revizorjev, ki jih sumijo ponarejanja različnih finančnih dokumentov.