c S

Na tokratnem vrhu slovenskega gospodarstva v ospredju razvojno partnerstvo

22.11.2017 08:30 Brdo pri Kranju, 22. novembra (STA) - Na Brdu pri Kranju bo danes potekal 12. vrh slovenskega gospodarstva, na katerem se bodo posvetili razvojnemu partnerstvu za tri generacije. Udeležence bo uvodoma nagovoril predsednik vlade Miro Cerar, predstavniki gospodarstva, sindikatov in vlade pa bodo nato oblikovali ključne korake za dobrobit treh generacij državljanov, so sporočili iz GZS.

V središču tokratne razprave na vrhu slovenskega gospodarstva bo dokument o razvojnem partnerstvu 2018-2025, so zapisali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). V uvodnem nagovoru bo zbrane poleg Cerarja pozdravil predsednik zbornice Boštjan Gorjup, sledile pa bodo razprave v okviru treh tematskih sklopov.

Sodelujoči se bodo posvetili aktivni populaciji in rasti kakovostnih delovnih mest, spregovorili bodo tudi o starejših od 55 let in višji stopnji delovne aktivnosti ter o mladih do 30. leta starosti in njihovi hitrejši vključitvi v redne oblike dela.

Na GZS si namreč prizadevajo za hitrejšo in večjo vključenost mladih v redne oblike dela in razpolovitev deleža podjetij, ki jim primanjkuje ustrezno usposobljenih mladih kadrov. Ocenjujejo, da sta cilja med drugim dosegljiva z izboljšanjem in optimizacijo izobraževanja ter skrajšanim povprečnim časom študija na terciarni ravni.

Pri aktivni populaciji na GZS ciljajo na rast povprečne bruto plače, ki bo višja od inflacije in hkrati nižja od rasti produktivnosti dela. Za uresničitev tega cilja je treba po njihovi oceni med drugim do leta 2025 za 20 odstotkov dvigniti število delovnih mest v družbah, ki dosegajo več kot 50.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Med cilji so izpostavili tudi petodstotno letno rast sredstev podjetij za nadaljnje izobraževanje in usposabljanje zaposlenih.

Na GZS ciljajo tudi na povečanje stopnje delovne aktivnosti starejših z 41 odstotkov v letu 2016 na vsaj 50 odstotkov do leta 2025. Da bi to dosegli, bi bilo po mnenju GZS treba med drugim odpraviti zakonske in druge omejitve, ki poslabšujejo zaposljivost starejših.

Po razpravah bodo na vrhu predstavili ključne komentarje iz diskusije, sledile pa bodo zaključne besede prvakov političnih strank. Zbrane bodo nagovorili tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, zaključke večera in nadaljnje aktivnosti pa bo predstavila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.