c S

Danes odločanje o predstavnikih lokalnih interesov v DS

22.11.2017 08:30 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Na volilnih zborih po Sloveniji bodo danes izbirali 22 državnih svetnikov, ki bodo naslednjih pet let v državnem svetu zastopali lokalne interese. Volilni zbori se bodo večinoma sestali v popoldanskih urah. Med skupno 70 kandidati, o katerih bodo odločali, je kar nekaj županov, za nov mandat pa se poteguje več kot polovica sedanjih svetnikov.

Volitve v državni svet ne potekajo neposredno, pač pa svetnike volijo na volilnih zborih volilnih teles, ki jih sestavljajo posebej izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij - elektorji.

Danes bodo elektorji izbirali predstavnike lokalnih interesov, v četrtek pa še predstavnike interesnih organizacij, torej zastopnike socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov.

Odločitev o svetnikih, ki zastopajo lokalne interese, je v rokah občin, ki so poleg kandidatov že določile tudi elektorje za volilne zbore, na katerih bodo danes izvolili nove svetnike. Volilni zbori bodo potekali v 22 volilnih enotah, v vsaki pa bodo izvolili po enega svetnika.

Pri svetniških mestih za predstavnike lokalnih interesov je število kandidatov različno, le v enem primeru je kandidat en sam, sicer pa se za posamezno mesto poteguje od dveh do največ sedem kandidatov.

Med njimi je kar nekaj županov, denimo koprski župan Boris Popovič, župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan in župan Velenja Bojan Kontič, vsi so bili svetniki že v zadnjem sklicu. Med župani, ki si želijo priti v DS, pa so tudi Franc Rokavec (Litija), Robert Smrdelj (Pivka) in Vladimir Prebilič (Kočevje). Med kandidati je tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler.