c S

Levica znova pozvala k zaposlitvi delavcev IPS

21.11.2017 13:31 Ljubljana, 21. novembra (STA) - V Levici so znova opozorili na problematiko pristaniških delavcev v Luki Koper, ki tam niso neposredno zaposleni, temveč delo opravljajo prek izvajalcev pristaniških storitev (IPS). Prepričani so, da Luka izvaja množični socialni dumping, ki ga je mogoče odpraviti samo z zaposlitvijo teh delavcev.

Pri IPS je po navedbah Levice zaposlenih več kot polovica pristaniških delavcev. Zanje ne velja kolektivna pogodba, zato so plačani dvakrat manj, kot če bi bili zaposleni v matičnem podjetju, so zapisali v sporočilu.

Državni proračun in socialni blagajni zaradi tega po ocenah Levice letno izgubijo več milijonov evrov dohodnine in prispevkov. Prepričani so, da delovanje IPS koristi samo njihovim lastnikom, zato so v poslanski skupini sklicali nujno sejo komisije za nadzor javnih financ, na kateri bodo zahtevali, da se pristaniškim delavcem čim prej omogoči zaposlitev v Luki Koper.

Poslovni model IPS je po mnenju Levice brutalna metoda socialnega dumpinga in davčnega izogibanja, ki škoduje celotni družbi. Luka Koper najema delavce od lastnikov IPS, za katere ne velja podjetniška kolektivna pogodba.

"Luka Koper si s tem za polovico zniža stroške dela, lastniki IPS, t. i. 'gazde', pa za svoje 'posredništvo' prejemajo visoke provizije. Račun kot vedno plačajo delavci, ki prejemajo zgolj minimalne plače, in pa državljani, kajti del plač se izplačuje v obliki dnevnic ter drugih neobdavčenih in v resnici fiktivnih stroškov," opozarjajo v Levici.

Ugotovitve delovne inšpekcije in finančne uprave po njihovih besedah dokazujejo, da poslovni model IPS ni le skrajno nepravičen, temveč tudi nezakonit. Kršitve so tako sistematične, da jih ni mogoče ustaviti zgolj z inšpekcijskimi postopki. Potrebna je radikalna sprememba poslovnega modela.

Kljub "neštetim pozivom Levice in sindikalnih organizacij ter kljub izjavi premierja Mira Cerarja, 'da bi morala Luka Koper v bistveno večji meri zaposliti pristaniške delavce'", IPS po navedbah Levice poslujejo naprej in celo širijo svojo dejavnost. Prek zavoda za zaposlovanje in študentskih servisov namreč iščejo več sto novih delavcev.

Oktobra lani je delovna inšpekcija izdala precedenčno odločbo, s katero je Luki Koper prepovedala najemanje delavcev od IPS Encon. Odločbi je pritrdilo tudi ministrstvo za delo. Luka Koper se je na odločbo pritožila na upravnem sodišču, zaradi česar je delovna inšpekcija ustavila postopke proti drugim IPS, Slovenski državni holding in vlada pa sodni postopek izkoriščata kot alibi za neukrepanje, opozarjajo v Levici.

"Po naši oceni vlada in državni organi z opuščanjem dolžnega ravnanja omogočajo nezakonito izkoriščanje delavcev. Izigravanje podjetniške kolektivne pogodbe z 'outsourcingom' je nepoštena praksa, zaradi katere država vsako leto izgubi več milijonov davkov in prispevkov. Za to ugotovitev ne potrebujemo odločbe sodišča. Zato zahtevamo, da se nemudoma začnejo postopki za zaposlitev pristaniških delavcev v Luki Koper," so sklenili v Levici.

V upravi Luke so minuli teden sicer poudarili, da posebna revizija posameznih poslov z IPS ni izpostavila nobene nezakonitosti. Prav tako so zavrnili, da bi na tem področju vladal "divji zahod". V zvezi z opozorili o določenih tveganjih pa so v Luki že sprejeli ustrezne ukrepe.